GRADINA

Gradina Botanica Nationala Kirstenbosch

Cape Town, supranumit “orasul verde al Africii”, se numara printre cele mai populare 10 metropole ale lumii. Desi nu duce lipsa de zgarie-nori, el abunda in parcuri si gradini. Kirstenbosch, gradina de la poalele Muntilor Table, este inclus in Patrimoniul Mondial.

Anul 1913 a marcat nasterea primei gradini botanice din lume: Kirstenbosch, din Cape Town (Africa de Sud). Ea este una dintre cele noua gradini botanice nationale care acopera cinci din sase biomuri diferite existente in tara africana. Desfasurandu-se pe o suprafata de 528 de hectare, Kirstenbosch a fost creat de botanistul englez Henry Harold Pearson, profesor la universitatea din Cape Town.

Istoria gradinii incepe in anul 1660, cand pe locul actual erau plantati migdali si maracini, care aveau rol de protectie a coloniei olandeze. Ramasite ale vechiului gard viu s-au pastrat si pot fi admirate inca in cadrul actualei gradini. Un secol si jumatate mai tarziu, zona a fost plantata cu castani si, dupa ce a avut mai multi proprietari, a fost cumparata de profesorul Pearson. Britanicul a reusit sa convinga oficialitatile sa subventioneze realizarea unei gradini botanice destinate exclusiv plantelor specifice zonei. Si astazi, gradina este faimoasa pentru faptul ca gazduieste numai plante indigene, unele dintre ele rare sau pe cale de disparitie. In total, aici pot fi admirate peste 20.000 de specii, cele mai multe in aer liber, o parte fiind acoperita de sere de sticla. Pe langa multitudinea de flori, arbusti si arbori care ofera un fabulos spectacol cromatic si olfactiv, exista si o sectiune speciala dedicata plantelor folosite in scop medicinal. Dar marea atractie o constituie copacii baobab, supranumiti si “copacii butoi”.

Sectiunile gradinii sunt separate de alei bine gandite, existand chiar si trotuare pentru nevazatori. La un moment dat, vizitatorul intalneste o cruce celtica din granit, la capatul mormantului botanistului Henry Pearson, a carui dorinta a fost sa fie ingropat in gradina careia i-a dat viata. Inscriptia de pe cruce este cat se poate de semnificativa: “Daca veti cauta monumentul lui, uitati-va in jur!”

In timpul verii, Gradina Botanica Nationala Kirstenbosch gazduieste concerte si multe alte evenimente, unul dintre cele mai importante fiind Chelsea Flower, oraganizat in 2008, cu scopul de a demonstra vizitatorilor in ce masura plantele sunt influentate de incalzirea globala. In cadrul acestei expozitii, Kirstenbosch a castigat 29 de medalii de aur.

Cotidianul britanic “The Telegraph” a inclus Gradina Botanica Nationala Kirstenbosch in “Top 50 cele mai frumoase gradini ale lumii”.

Text: Luminita Diculescu; foto: Shutterstock.