amenajari amenajari moderne

Casa din cupola, interior contemporan intr-o casa istorica

Un apartament spectaculos, desfasurat pe trei nivele, in cupola unei cladiri-monument, un mix inedit intre vechi si nou. Un spatiu readus la viata de arhitecta Carmen Tanase.

FOTO: Robert David

Se spune ca omul are nevoie de putin noroc pentru a reusi in viata. Cu siguranta ca de acelasi dram de sansa are nevoie si o cladire-monument pentru a dainui. Sansa pe care, spre salvarea ei, aceasta constructie, aflata pana de curand in pericolul prabusirii, a gasit-o intr-un proprietar iubitor de arta. Casa a revenit la viata sub „bagheta” arhitectei Carmen Tanase.

Cu putina vreme in urma, cladirea care adaposteste un apartament fascinant, desfasurat pe trei nivele, era pe punctul de a pune capat existentei sale de aproape un secol, ingropand cu ea dedicatia, maiestria si inovatia unei echipe arhitecturale remarcabile, dar si o superba sculptura semnata de Dimitrie Paciurea.

Cand nimic nu mai parea sa-i fie favorabil, casa a fost achizitionata de o familie tanara, care a decis s-o readuca la viata, chiar daca nu banuia ce istorie se ascunde in spatele zidurilor aflate pe punctul de a se prabusi.
Intocmirea unui studiu istoric si cercetarea arhivelor au scos la iveala o aerofotografie veche, realizata de Compagnie Aérienne Française in 1927, in care se putea vedea cum casa (care, la momentul cumpararii, avea un acoperis modest) prezenta o cupola!
Desi, in ciuda eforturilor depuse, nu au fost gasite planurile istorice, arhitecta si echipa ei au reconstruit aceasta cupola pe principiul Proportiei de Aur.  In urma unor lucrari de consolidare, casa si-a primit noua cupola, realizata din lemn lamelar, intregind imaginea si oferind spatiu pentru un apartament desfasurat pe 3 etaje.
Nivelul de acces in locuinta era ultimul al acestui imobil istoric unde, printr-o serie de interventii de consolidare, arhitecta si echipa sa au recreat un spatiu inalt si elegant, specific caselor boieresti de odinioara. Aici au fost amenajate bucataria, zona de luat masa si livingul, care comunica liber intre ele. Lumina, care patrunde nestingherita prin ferestrele generoase, invaluie aceasta atmosfera domestica rezultata din imbinarea materialelor naturale si a culorilor vii.

Arhitectura peretilor albi este pusa in valoare de parchetul din lemn masiv, model „spina ungureasca”. Mobilierul este creat pe comanda in Bucuresti, dar este acompaniat de piese de design aduse din Italia.

Proprietarul si-a dorit o bucatarie de inspiratie locala, in ton cu interiorul, care combina lemnul cu un material modern – corianul. Liniile contemporane de design integreaza si elemente artizanale – placi de faianta pictate manual care contrapun manualitatea tehnologiei. O banda din lemn imbratiseaza zona de gatit orientata spre lumina si spre spatiul de mic dejun.

Locul de luat masa in familie este pozitionat de-a lungul unuia dintre peretii curbi ai livingului, in lumina. Masa lalea, un obiect de design celebru, creatia arhitectului american Eero Saarinen, si scaunele din aceeasi colectie, se integreaza natural in interiorul deopotriva modern si retro. Scaunul pentru copii, de forma ovoidala, de la Bloom, proiectul a trei tati de pe 3 continente, se alatura firesc ansamblului.

Fiind o casa de plan circular, mobilierul se subordoneaza arhitecturii. Canapeaua din module curbe urmeaza geometria arcuita a peretilor si se deschide primitor spre intrare.

In cupola se desfasoara viata intima a familiei, sub grinzile de lemn lamelar lasate aparent in contrast cu albul lambriului. La primul nivel al ei, in spatele statuii cu Sfinx, datand de la inceputul secolului XX, creatie a sculptorului roman Dimitrie Paciurea, s-a realizat o terasa prin care lumina naturala patrunde din abundenta in spatiul intim al dormitorului.

Parcursul interior al locuintei este unul vertical, marcat de scara alba, volumetrica, aceasta legand nivelul zonei de zi din partea veche a casei cu nivelele cupolei dedicate zonei de noapte. Volumul scarii genereaza in acelasi timp o miscare si o legatura vizuala, astfel incat de la intrare este vizibila structura superioara a cupolei. Ultimul nivel al ei este dedicat unui spatiu de relaxare, iar o scara elicoidala te poarta spre o platforma, loc de contemplare a orasului. Platforma de observatie este realizata dintr-un material perforat, astfel incat lumina patrunde si scalda tot spatiul interior al cupolei.

„Acest gen de proiect reprezinta o provocare de care orice arhitect ar fi fericit sa aiba parte. Munca titanica depusa ne ofera noua, tuturor celor implicati in aceasta lucrare, un mare motiv de satisfactie profesionala”

Arh. Carmen Tanase

DESIGN: ENTERPRISE architecture&design,  www.enterprise.ad.com ,  e-mail: carmen@enterprise-ad.com