interioare interioare internationale

ARTA AFRO EUROPEANA

Penthouse-ul prezentat in aceste pagini ocupa un nivel intreg al unei cladiri istorice din arondismentul XVI al capitalei Frantei, Paris. Pentru amenajarea lui, proprietarul a apelat la arhitectul Mark Rielly si designerul Jon Case, care ii amenajasera alte doua locuinte in Cape Town (Africa de Sud).

Text: Luminita Diculescu; foto: Stefan Antoni

Avand deja experienta colaborarii cu clientul, specialistii biroului de arhitectura AA Interiors cunosteau pretentiile si asteptarile acestuia in ceea ce priveste designul locuintei. Proprietarul si-a exprimat dorinta de a avea o amenajare somptuoasa, sofisticata, care sa imbine romantismul parizian cu nuantele Africii. Tocmai de aceea, arhitectii s-au stabilit temporar la Paris, unde au colaborat, pentru acest proiect, cu DP Agence, un birou de arhitectura din capital Hexagonului.
Nivelul inferior al penthouse-ului include un foaier, un dormitor de oaspeti si o camera de studiu. O scara de otel cu consola de lemn, care se desfasoara in jurul unui candelabru de Murano, a fost conceputa ca un display pentru operele de arta achizitionate de proprietar din toata lumea. Camera de studiu (cu rol si de biblioteca) are lambriuri din lemn de frasin pe trei laturi, in vreme ce al patrulea este complet vitrat, oferind o imagine superba asupra arondismentului.
Nivelul principal al locuintei cuprinde dormitorul master, doua camere de oaspeti si doua terase cu dimensiuni generoase. Punctul forte al dormitorului matrimonial il constituie baia, care “pluteste” pe o suprafata de onix.
Livingul a fost impartit in doua spatii distincte, separate de un semineu (imbracat cu un panou de metal lustruit), care reprezinta punctul de atractie al acestui open-space. Usile franceze se deschid catre doua terase generoase, care au vedere spre curtea centrala a imobilului. De pe terase, deasupra acoperisurilor, poate fi admirat Turnul Eiffel. Interiorul elegant al apartamentului contrasteaza cu piatra si calcarul fatadei curtii interioare.
Bucataria poarta semnatura unei companii celebre, Boffi, iar finisajele sunt de top: cherestea Zebrano, blaturi din otel inoxidabil. {i cum Parisul este una dintre capitalele gastronomiei mondiale, proprietarul a renuntat la ideea de a amenaja un dining, preferand sa serveasca masa la unul dintre cele trei restaurant rafinate din apropierea casei sale. Prin urmare, bucataria a fost dotata doar cu o insula centrala de dimensiuni mari, cu scaune de bar. Insula are in partile laterale fibra de sticla rosie, luminata din interiorul insulei, ceea ce da o nota de dramatism ambientarii.
Mobilierul prezinta linii moderne si elegante si este completat cu elemente care “tradeaza” originea africana a beneficiarului si pasiunile sale: covoare Nguni, artefacte vechi, o maimuta impaiata (proprietarul fiind pasionat de taxidermie).

DESIGN:
Arh. Mark Rielly si designer Jon Case, Antoni Associates, Africa de Sud, tel: 0027.21.468.44.00. www.aainteriors.co.za, email: info@aainterior.co.za