amenajari amenajari internationale

Casa de la canion

Amplasat in partea de vest a Los Angeles-ului, acest domeniu care se desfasoara pe o suprafata de 8000 de metri patrati a fost proiectat de Studio William Hefner pentru un burlac care se bucura frecvent de vizitele familiei extinse.

Desi locuinta are o amenajare moderna, interiorul emana multa caldura, care provine de la materialele naturale (lemn de nuc si piatra), dar si de la soarele californian. In procesul ambientare a casei s-au urmarit obtinerea sentimentului de “acasa” si maximizarea vederii catre curtea din spate, catre Will Rogers State Park si catre canion. De altfel, aceasta a fost dorinta proprietarului: de a se putea bucura de frumusetea peisajului. Iar rezultatul a fost ca in partea din spate a casei, pe inaltimea celor doua etaje, s-a folosit in principal sticla

Cea mai importanta zona a casei o reprezinta livingul, amplasat chiar in centru, un loc de intalnire cu prietenii, de unde poate fi admirata in voie piscina si, mai departe, spectacolul oferit de canion. De altfel, toate incaperile locuintei ofera privelisti uimitoare catre canion.

Dar in proiectarea casei s-a avut in vedere si reducerea consumului de energie. De aceea, au fost instalate panouri solare mari, s-a avut in vedere incalzirea solara a apei, ferestrele au dimensiuni considerabile, prin care lumina naturala inunda incaperile, iar usile generoase permit brizei oceanului sa ventileze casa.

Consola a fost conceputa astfel incat sa protejeze interiorul de soarele de vara, in timp ce iarna permite razelor solare sa incalzeasca locuinta. Intimitatea este asigurata de peisajul luxuriant creat de imbinarea copacilor inalti cu diverse specii de arbusti si de o gradina privata, care are rol de paravan pentru dormitorul matrimonial si baia aferenta lui.

In ceea ce priveste amenajarea interioara, proprietarul a dorit un ambient “contemporan cald”, la realizarea caruia arhitectul William Hefner a colaborat, ca in majoritatea proiectelor sale, cu sotia lui, Kazuko Hoshino, un designer apreciat.

Dupa ce patrund in casa pe usa masiva, oaspetii fac cunostinta cu livingul, care se deschide spre terasele ce conduc catre piscina ce pare infinita. Pentru ca livingul are inaltime dubla comparativ cu celelalte incaperi, Hefner si Hoshino au apelat la diverse trucuri subtile pentru a adauga interes vizual si a accentua sentimentul de caldura conferit de locuinta.

Locuinta nu are un dining propriu-zis, ci doar o masa de dimensiuni reduse in bucatarie, la care se poate servi un mic dejun frugal. Pentru desele petreceri pe care le organizeaza proprietarul casei, terasele sunt amenajate cu ample spatii care pot gazdui mai multe zeci de persoane.

Pentru ca beneficiarul este mare amator de petreceri, la care invita pana la 100 de persoane, a solicitat arhitectului realizarea unor zone ample de relaxare la exteriorul casei, asftel incat terasele au fost amenajate pentru a putea gazdui fara probleme mai multe zeci de invitati.

Text: Luminita Diculescu; foto: Studio William Hefner

DESIGN

Arh. William Hefner, arh. Nathalie Aragno, designer Kazuko Hoshino, Studio William Hefner, tel: 001.323.931.1365, www.williamhefner.com