amenajari clasice amenajari

Clasicul dincolo de timp

O casa achizitionata de o familie tanara a fost marita, renovata si ambientata in acord cu cartierul istoric in care este amplasata. Amenajare realizata de arh. László Tulogdy si arh. Gábor Tóthfalusi in colaborare cu GABO Mobili.

Foto: Robert David

Situata intr-o zona istorica din Cluj-Napoca, locuinta prezentata este resedinta unei tinere familii pentru care a contat apropierea de centrul istoric, dar, in acelasi timp, pozitionarea intr-un cartier rezidential deosebit. Pentru a intelege alegerea facuta de proprietari in ceea ce priveste amenajarea, trebuie sa facem o scurta prezentare a cartierului din care face parte casa.

Acesta a luat fiinta la inceputul secolului al XX-lea prin parcelarea si prin trasarea strazilor, cu scopul crearii unei suburbii noi. Domeniul este cunoscut mai ales pentru vilele elegante, reprezentative, avand o retea regulata de strazi si loturi de marime si forma asemanatoare. Mai multe cladiri ale acestui cartier select figureaza pe lista monumentelor istorice.

Imobilul prezentat in aceste pagini este amplasat pe un teren de aproximativ 1000 de metri patrati (suprafata construita fiind de aproximativ 300 de metri patrati), cu un front generos la strada. Pe amplasament a existat o casa compusa din doua unitati locative si o fatada simetrica, decorata cu elemente eclectice. Dorinta proprietarilor a fost de a pastra caracterul istoric al imobilului, de a regandi functional si de a extinde casa cu noi spatii de locuit.

Conceptul volumetric si functional a prevazut pastrarea nucleului de baza, compus din 4 incaperi pozitionate spre strada si extinderea casei cu un volum nou, care sa poata ingloba in subsol si un garaj generos. Intentia a fost de a diferentia aceste doua elemente distincte.

Principala zona de acces in locuinta este amplasata intre cele doua volume si se realizeaza printr-un windfang ce se inspira din verandele din lemn ale caselor din zona. In centrul de greutate se afla holul principal, cu o scara elicoidala spectaculoasa, iar in jurul acestui hol, pe doua nivele, graviteaza principalele functiuni. La parter se afla bucataria, biroul, sala de fitness si un open-space compus din locul de luat masa, livingul si terasa. Etajul este rezervat in totalitate zonei de noapte si este alcatuit din 3 dormitoare cu anexele aferente.

Interioarele se caracterizeaza prin linii simple; lemnul natural folosit la pardoseli si la placarile peretilor intretese modernitatea cu caracterul istoric existent si in limbajul arhitectural exterior. De mentionat faptul ca mobilierul si boazeria au fost executate si vopsite in Italia, de firma GABO Mobili, specializata in realizarea proiectelor personalizate. Boazeria este realizata in stil clasic, din lemn de frasin periat, alb, iar fotoliile Bergère si finisajul ivory cu tesatura franceza poarta semnatura Selva, obiectele fiind importate tot de GABO Mobili.

Din punct de vedere cromatic, s-au folosit foarte mult albul si nuantele naturale, care genereaza o atmosfera de confort si relaxare si confera locuintei o nota in plus de luminozitate.

 Zona de living este confortabila si relaxanta, bazata, din punct de vedere cromatic, pe contrastul alb-gri. Accentul de culoare este adus de fotoliul Bergère, de culoare bleu intens.

In centrul de greutate al zonei de acces in casa se afla holul principal cu o scara elicoidala spectaculoasa, iar in jurul acestui hol, pe doua nivele, graviteaza principalele functiuni ale locuintei.

 „Proprietarii au dorit pastrarea caracterului istoric al imobilului; in acelasi timp, pentru ca vechea locuinta nu raspundea necesitatilor lor, aceasta a fost extinsa cu un volum nou, care inglobeaza mai multe functiuni” – Arh. László Tulogdy

Bucataria ocupa un spatiu semnificativ si este dotata cu multe spatii de depozitare. Mobilierul este din lemn de frasin alb periat , cu blat din quart negru lucios. Partea inferioara a insulei este din stejar albit.

Baile au fost amenajate in aceeasi nota rafinata care caracterizeaza intregul ambient. Un candelabru delicat pune in evidenta obiectele sanitare de cea mai buna calitate, iar oglinda cu rama masiva reflecta tapetul cu fluturi, care aduce o tusa joviala tn acest spatiu.

Mobilierul pentru birou a fost realizat din lemn masiv de stejar, cu rame si intarsii de culoare alb antichizat.

Ferestrele Velux par a fi o pereche de aripi care ocrotesc casa scarii si din care „curge” liber candelabrul principal al locuintei.