interioare interioare moderne

Stilul scandinav redat intr-o amenajare moderna

 

O amenajare moderna fermecatoare, inspirata din stilul scandinav , plina de lumina, a rezultat din excelenta colaborare intre proprietarii unui apartament de aproximativ 90 de metri patrati si tinerii arhitecti de la biroul Outbox Studio a condus la

Text: Luminita Diculescu; foto: Robert David

Locuinta amenajata in stil scandinav, compusa din living, doua dormitoare, bucatarie si o baie, este destinata unei familii cu doi copii, camera acestora (nu mai mare de 10 metri patrati) constituind, de altfel, marea provocare in fata s-au aflat arhitectii Adrian Bodea, Petru Darida, Gruia Dumitrescu si Dimitrie Zerva. {i pentru ca motto-ul lor este „Gandim in afara cutiei”, au gasit o solutie practica si ludica de rezolvare a problemei. Prin mutarea usii de intrare in incapere dintr-o extremitate a peretelui spre zona vitrata a dormitorului s-a obtinut spatiul necesar crearii unei zone supraetajate, indeplinind atat rolul de loc de dormit, cat si de loc de joaca. Accesul la partea superioara se face cu ajutorul unei scari-biblioteca si a unui modul amovibil cu trepte, in care sunt prevazute sertare pentru jucarii. Pentru balustrade s-a gasit o rezolvare inedita: trunchiuri de mesteacan, care indeplinesc rolul de protectie a copiilor, dar, in acelasi timp, confera spatiului un caracter aparte: ce copil nu viseaza la o casuta in copac?

In livingul de inspiratie scandinava, clou-ul este reprezentat de biblioteci. Ideea urmarita a fost aceea de a se realiza o zona dinamica, o imagine diferita de cea a  bibliotecilor publice. De aceea, arhitectii au conceput trei diviziuni: biblioteca principala (care ofera privirii o idee inedita de refolosire a traditionalelor lazi de legume si fructe), o zona compusa din polite si unitati de depozitare si o biblioteca alba, simpla, care include si caloriferul la partea inferioara.

Parchetul triplu-stratificat din stejar vopsit alb creeaza fundalul care pune perfect in valoare piesele de mobilier atent alese: fotoliul si canapeaua vernil, aceasta din urma constituindu-se in pata de culoare a livingului.

In ceea ce priveste bucataria, arhitectii au propus deschiderea ei catre living printr-un corp de mobilier cu dubla functionalitate: de o parte, bar si zona de depozitare pentru spatiul de gatit, pe de alta, o masa generoasa de sase persoane.

Dormitorul matrimonial retine atentia prin spatiul de citit organizat in apropierea ferestrei, marcat, la nivel superior, de o caseta de lemn fixata pe tavan. Interesanta este si finisarea peretelui din spatele patului de dimensiuni generoase, el fiind placat cu lambriu din lemn masiv, vopsit alb, acentuandu-se, astfel, apropierea amenajarii de stilul de ambientare al locuintelor din nordul continentului.

Culorile pastelate ale peretilor din intreaga locuinta fac trecerea de la alb la caldura lemnului natur, prezent atat în forma de panouri din lemn masiv încleiat prelucrate la comanda (blatul mesei, blatul din bucatarie si barul sunt din fag, ca si mobilierul din camera copiilor), cat şi elemente din PAL cu furnir natural de fag (usile mobilierului).

Singura baie din apartament are dimensiuni considerabile, ea indeplinind si rolul de spatiu tehnic, prin inglobarea masinii de spalat rufe. Ca si in restul locuintei, este prezent lemnul masiv, sub forma suportului chiuvetei si a unor spatii de depozitare.

DESIGN:

Arh. Adrian Bodea, Petru Darida, Gruia Dumitrescu si Dimitrie Zerva, Outbox Studio SRL,  www.outboxstudio.ro, email: office@outboxstudio.ro