INSPIRATIE

LOFTUL, SPATIU INDUSTRIAL CREATIV

Ideea de a trai intr-o fosta hala industriala, a devenit atragatoare pentru tot mai multi tineri din intreaga lume. Standardele industriale ale constructiilor fiind diferite de cele rezidentiale, plafoanele mai mari, ferestrele mai inalte, peretii mai grosi, suprafete deschise, fara pereti despartitori, ofera  posibilitati creative multiple de amenajare si personalizare, lofturile devenind  repere arhitecturale si de design.

Amenajare living  Walter Knoll, canapea Bundle, design Eoos, www.walterknoll.de;

Istoria acestor spatii incepe la sfarsitul celui de al doile razboi mondial, cand infrastructura degradata si abandonata a New York-ului industrial a transformat fostele hale in locuinte pentru artistii cu posibilitati materiale reduse. Datorita dimensiunilor si flexibilitatii utilizarii, acestea au devenit  populare printre artisti, care le foloseau ca spatii de locuit combinate cu studiouri de lucru. Pe masura ce tot  mai multi artisti locuiau si lucrau in aceste spatii, lofturile au devenit foarte cautate. Acest fenomen s-a raspandit apoi peste ocean in Londra, Berlin si Paris, lofturile ajungand printre cele mai populare locuinte din lume.

 

Aceste spatii sunt caracterizate de tavane inalte, tuburi de ventilatie lasate la vedere, cu grinzi si stalpii de sprijin, pereti nefinisati, precum si ferestre supradimensionate, adesea de la podea pana la tavan.

Fie ca vorbim de hala autentica sau de o mansarda moderna, din decorarea acestor spatii nu trebuie sa lipseasca peretii netencuiti din beton sau caramida, ferestrele cu rama metalica neagra sau gri si mobilierul adecvat.

Amenajare baie Moma Design, moma-design.it

Unii proprietari prefera sa mentina un spatiu minimal si deschis, cu un pat urias frumos aici, o masa de dining imensa acolo, rafturi industriale si din loc in loc cate un covor care sa delimiteze diferitele zone ale casei.

Amenajare dining Tonin, masa Butterfly, www.tonincasa.it

Altii,in special familiile, prefara compartimentarea fara a pierde totusi acea senzatie unica care o da deschiderea spatiului. Aceasta separare, in cazul unui loft, se face doar pentru zona de noapte, dormitor si baie, restul spatiului bucurandu-se de unicitatea libertatii de miscare pe care o ofera locuinta.

Amenajare dormitor Ditre, pat Kanaha, in Romania prin ID HOME Concept, www.idhomeconcept.ro

 

Daca zona de zi este una deschisa, in zona de noapte, te poti bucura de sentimentul de deschidere pe care il da o jumatate de perete ce desparte un pat de un lavoar.

Amenajare baie Scavolini, colectia Diesel Open Workshop, www.scavolini.com

O modaliate de separare a spatiului se poate face utilizand piesele de mobilier. O bucatarie deschisa se separa de living folosind insula, iar rafturile din metal sau lemn si plante verzi pot crea o zona separata de lucru.

Amenajare bucatarie Colombini, colectia Isla, in Romania prin ID HOME Concept, www.idhomeconcept.ro;

Tipul de mobilier folosit este la fel de important ca si aranjarea lui. De exemplu, fotoliul otoman si coltarele nu numai ca maximizeaza spatiul, ci ajuta la delimitarea unei zone. Plantele pot fi amplasate strategic pentru a umple golurile sau zonele care necesita un pic de separare. In tot acest decor in tonuri de gri, accentele de culoare sunt binevenite, de la tablouri, la aceesorii si textile.

Bucurestiul abunda in foste fabrici, zonele centrale unde acestea inca sunt in picioare, ar  putea fi un bun motiv pentru cei in masura sa le salveze si sa le transforme in  spatii autentice si artistice.

Material realizat de DIANA DAVID