INSPIRATIE

ABORDAREA UNUI INTERIOR PRIN PRISMA DESIGNULUI BIOFIL

Evenimentele ultimilor ani au condus lumea catre nevoia tot mai mare de conexiune cu natura, astfel incat a aparut un nou stil de abordare a interiorului unei case, designul biofil. Pe scurt, designul biofil este incorporarea naturii in locuintele noastre. Este inspirational si restaurator, deoarece conecteaza oamenii cu mediul inconjurator. Lumina naturala, vegetatia, peretii vii, texturile, materialele naturale si privelistile naturii ofera un impact pozitiv asupra vietii noastre de zi cu zi si asupra sanatatii.

Green Living Room by Charly W. Karl, www.greenroofs.com

Designul biofil este o modalitate inovatoare de a proiecta cladirile in care traim, lucram si invatam. Avem nevoie de natura intr-un mod profund si fundamental, dar de multe ori orasele au fost proiectate in moduri care degradeaza mediul inconjurator si ne instraineaza de natura.

Casa Patio, arhitect Andres Stebelski, foto Onnis Luque, asarquitecto.com

In esenta, designul biofil conecteaza locuitorii cu natura. Nu numai ca pune accent pe elementele naturale, cum ar fi ventilatia incrucisata si iluminatul natural, dar se concentreaza si pe crearea unui spatiu sanatos si productiv.

Daca dorim sa incorporam elemente de design biofil in casa, primul lucru pe care trebuie sa il luam in considerare sunt ferestrele si dimensiunea acestora, mai exact cantitatea de lumina naturala care trece prin ele. Maximizarea expunerii la lumina naturala este una dintre pietrele de temelie ale designului biofil, chiar reducand la minim perdelele si draperiile grele.

Casa din Amatepec, Mexic, arhitect Manuel Cervantes , foto Rafael Gamo, www.manuelcervantesestudio.com.mx

Plantele  sunt si ele fundamentale pentru principiile de design biofil si pentru calitatea aerului din interior, fie ca sunt gradini verticale, plante in ghiveci, suspendate de tavan sau integrate in panouri despartitoare. Plantele  imbunatatesc nivelul de CO2 in spatiile interioare, oferind in acelasi timp o conexiune directa cu natura pentru efectele sale calmante.

Amenajare, arhitect Lopez Duplan , foto Hector Armando Herrera, www.duplan.com.mx

Peretii verticali verzi, asa numitii „pereti vii”, reprezinta un instrument puternic atat pentru calitatile lor de purificare a aerului, cat si pentru impactul lor vizual, umpland spatiile mari cu o doza dubla de biofilie.

Casa Balaclava, design  David McCallum  DDB Design, www.ddbdesign.com.au

De asemnenea o curte interioara serveste ca principal ventilator pentru casa. Orientarea astfel a casei permite un spatiu deschis care da voie aerului sa curga prin ea cu ventilatie incrucisata, ca printr-un tunel, fara a mai fi nevoie de aer conditionat.

Amanajare, arhitect Nishizawa Architects, www.nishizawaarchitects.com

Culoarea  detine de asemenea o mare putere in crearea designul interior biofil, motiv pentru care ne rezumam la  o paleta de culori subtila si naturala, de crem  bej si verde. Aceste culori pot crea un fundal sau se pot regasi in mobilier, perdele, covoare si perne decorative.

Casa dintre copaci, arhitect El Salvador, Molina Architecture Studio, www.molinaarchstudio.com

Orice definitie a designului biofil va sugera probabil ca putem transforma un spatiu intr-o colectie armonioasa de elemente naturale care stimuleaza starea de spirit si productivitatea. Integrarea in spatiu a materialelor naturale este un exemplu, la fel ca si utilizarea modelelor si texturilor naturale din lemn sau piatra pentru mobilier, pereti sau pardoseala.

Amenajare arhitect MM++Architects, foto Hiroyuki Oki, www.mmarchitects.net

De asemenea, putine elemente naturale provoaca un raspuns la fel ca apa curgatoare. Putem obtine acest beneficiu printr-o fantana de masa, de perete, sau chiar prin costruirea unui mic bazin. Mare sau mica, miscarea apei este linistitoare si se conecteaza in mod natural la celelalte elemente din casa.

Material realizat de designer Diana David