AGENDA NEWS AGENDA

CEVISAMA 2018, trend report

Cea de-a 36-a editie a Cevisama, Targul international de materiale ceramice, piatra naturala si echipamente pentru bai, s-a dovedit a fi una istorica, evenimentul fiind marcat de o participare internationala mai numeroasa ca oricand si vanzari record.

Text: Monica Ady; documentare: Andreea Cosma

Tendintele de anul acesta de pe piata ceramicii urmeaza calea deschisa de targul de anul trecut: produse in care culoarea si designulsunt in prim plan. Pe de o parte, toate produsele ies in evidenta, fie ca vorbim despre formatele mari sau cele mici, iar materialul este protagonist: marmura, granit, pietre cu nervuri late sau picatele. Pe de alta parte, ceramica continua sa castige teren ca element major de design in amenajarile interioare, prin intermediul unor produse care se aliniaza la cele mai recente tendinte decorative. Stilul midcentury sau noul art deco, protagoniste ale ultimelor tendinte in designul european, isi gasesc acum raspunsul si in tendintele de pe piata ceramicii.

Iata in continuare principalele tendinte din acest an, reflectad nelimitatele optiuni disponibile cand vine vorba de placarea peretilor sau podelelor pentru a crea decoruri originale si de impact:

Wabi-sabi

Este vorba de una dintre tendintele care continua sa ocupe un loc important in schitele designerilor de interior, ducand idea de decor vintage un pas mai departe. Acest curent estetic de inspiratie japoneza este bazat pe notiunea de contemplare a trecerii timpului si apreciere a adevaratei frumuseti a lucrurilor care ne inconjoara. Flexibilitatea formelor si culorilor oferita de procesul de productie a placilor ceramice pentru pardoseli face posibila crearea unor efecte vintage fara sa mai fie nevoie sa astepti ca placile sa “imbatraneasca” cu adevarat.

Cerámica Cas, Chateau, Beige and Grey

Efecte metalice

Vechi, roz auriu, alama si cupru, acestea sunt finisajele care au crescut miza stilistica la cele mai recente targuri de profil. In ultimii cativa ani, companiile producatoare si designerii au mers inapoi pe firul istoriei, readucand in actualitate materiale si ustensile clasice care si-au castigat respectul timpului, intr-o tendinta unde metalul este obligatoriu. Este un fenomen inspirat de cautarea valorilor si a obiectelor care eludeaza trecerea timpului si motivul din care lumea designului evolueaza incet dar sigur.

Dune Cerámica, Megalos, Grace Gold (30x30cm)

Mare si mic

Combinatiile inteligente de forme si marimi sunt o alta tendinta in industria ceramicii, tendinta menita sa dea nastere unor interioare cu un soi de simt al ritmului si miscarii. Optiunile sunt infinite, de la expresia minimalista a mozaicului, ideala pentru a atrage privirea catre anumite zone de interes si a delimita decorurile, la minunatele piese hexagonale care, dispuse intr-o alternanta de culori si tipare, furnizeaza nelimitate modalitati de a crea spatii cu adevarat unice si la formatele supradimensionate care dau nastere continuitatii vizuale.

Mainzu, Fenice, Esenzia (15 x 30 cm)

Hexagoane uluitoare

Tendintele recente in forma si dimensiune au si ele un rol important in crearea unor interioare originale cu multa personalitate. Nimic mai potrivit decat placile hexagonale pentru a da o nota excentrica peretilor si podelelor. Si in 2018, modelul fagure de miere continua sa creasca miza stlistica. Forma hexagonala, dispusa intr-un anumit tipar care alterneaza modelele si culorile, nu numai ca atrage privirile, dar ofera optiuni decorative nelimitate ale spatiilor contemporane. Hexagoanele sunt ideale pentru crearea unor modele si ilustratii care se adapteaza perfect preferintelor personale.

Natucer, Retro Blanc Hexagonal (36×42 cm)

Transgresiunea fara agresiune si motivele naive

Ultimele colectii ale producatorilor spanioli de placi ceramice includ produse care, asamblate, creeaza iluzii optice fascinante. Dispuse in tipare inteligente, efectele vizuale obtinute sunt garantate sa alunge orice fel de sentiment de monotonie.

Motivele native se intorc si ele, dand nastere unor decoruri caracterizate de o tusa de inocenta si spontaneitate. Tonurile pastelate si modelele mai elaborate alcatuiesc un design relaxate dar departe de a fi minimalist

Peronda Group, Harmony, Lins by Yonoh (20cm x 20cm)

Un mod de viata

Cheia in a transforma orice camera in punct de interes este folosirea unor elemente marcante care raman neschimbate in ciuda trecerii timpului. Clasicul modernizat este o cale sigura de a obtine acest lucru in interioarele de secol 21. Piesele mate, alegerea obiectelor vintage, efectele de decolorare, detaliile delicate in miniatura sunt doar o serie de must have-uri pentru a da nastere acelei tuse calde si primitoare de care trebuie sa beneficieze interioarele decorate in stil contemporan.

Vives, Etnia, Oromo (20×20 cm)

Eleganta clasica

Avem de-a face cu o reintoarcere la traditia decorativa clasica inspirata de palatele si locuintele de secol XVII. Placi ceramice in nuante de verde, roz si albastru cu efecte acvamarine si modele care reflecta motive naturale. Folosirea placilor ceramice de mici dimensiuni si a culorilor inspirate din aceasta gama cromatica da nastere unor linii decorative care ies in evidenta prin eleganta lor moderna.

Este o tendinta dominata de dorinta de reintoarcere la stilurile, culorile si formele clasice, care cauta esenta acelor placi ceramice, pe vremuri deschizatoare de drumuri, acum piese clasice obligatorii.

Bestile, Zurbarán, emerald (11×22 cm)

www.cevisama.com; www.ascer.es; www.tileofspain.com