GRADINA

KEW GARDENS
GRADINILE BOTANICE REGALE

Cunoscute drept Gradinile Botanice Regale din Kew, aflate pe un fost domeniu regal din districtul londonez Richmond upon Thames, Gradinile Kew au intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO in 2003, dar exista, intr-o forma sau alta, inca din secolul XVI. Pe langa faptul ca detine cea mai cuprinzatoare colectie de plante din lume (50 000 de plante), inclusiv cea mai mare colectie de orhidee de pe Terra, gradina de 121 de hectare se lauda cu parcul dendrologic care acopera doua treimi din suprafata sa si contine peste 14 mii de exemplare de copaci si arbusti, ierbarul cu sapte milioane de specimene uscate, dar si o multime de minuni arhitecturale.

Printre nenumaratele atractii ale Gradinilor Kew, organizate in 8 sere si galerii,   enumeram Casa Palmierilor, o constructie de la inceputul epocii victoriene din metal si sticla curbata, in stil steampunk, impresionantul Conservator Printesa de Wales (1987), Palatul Kew din caramida rosie (1631), fosta resedinta “de la tara” a Regelui George al III-lea, dar si Casa Temperata, redeschisa in 2018, cea mai mare sera victoriana in functiune din lume.

Nu trebuie uitate nici Oranjeria (1761), un extraordinar exemplu de arhitectura Georgiana, sau Marea Pagoda (1762), un turn de aproximativ 50 de metri in stil chinezesc, ambele fiind proiectate de Sir William Chambers. Printre constructiile mai noi se afla Centrul pentru Botanica Economica Sir Joseph Banks, un centru pentru vizitatori, gradina japoneza deschisa in 1996, dar si Stupul, o “tesatura” inalta de 17 metri din mii de bucati de aluminiu, luminata de sute de lumini LED, care imita activitatea dintr-un stup adevarat.

 

Exista si zone speciale dedicate copiilor, cum este gradina interactiva care se intinde pe suprafata a 40 de terenuri de tenis. Pe aleea construita deasupra copacilor puteti admira coronamentul acestora de la 18 metri inaltime, in timp ce bordura florala de 320 de metri este cea mai lunga bordura ierbacee dubla din Marea Britanie.

 

Domeniul Kew a intrat in posesia familiei Wales in 1731, si, in 1759, Frederick Louis, print de Wales, si sotia lui Augusta au pus bazele gradinii de plante exotice care a ajuns, pana in 1769, sa contina mai mult de 3.400 de specii. Insa gradinile au devenit faimoase sub managementul lui Sir Joseph Banks (1772 – 1819), cand colectia continea exemplare de plante din intreaga lume. Sub conducerea lui Sir William Jackson Hooker si a fiului sau Joseph Dalton Hooker, Kew, de unde a plecat, de altfel, ideea plantatiilor industriale de cauciuc, a devenit centru de cercetare, iar, in 1840, domeniul a fost deschis publicului. In secolul XX, gradinile au fost extinse la suprafata pe care o au astazi.

Text de Monica Ady

Foto: www.kew.org

Pentru mai multe informatii accesati www.kew.org