DESIGN INSPIRATIE

Amenajari in culorile Pantone 2016

Pentru prima data lumea designului a fost rasfatata nu cu una, ci cu doua culori, de catre Pantone: roz-cuart si albastru-seren. Puternice, dar linistitoare, romantice dar subtile, jucause si sofisticate, atat firile boeme cat si cele non-conformiste sunt imediat atrase de aceasta combinatie de culori. O alegere ispititoare pentru o mare varietate de stiluri de amenajare interioara.

Dar cum le putem folosi in proiectele de amenajare si pentru ce spatii s-ar potrivi? Asta tine cu siguranta de gusturile personale!

Chiar daca pe multi aceasta combinatie cromatica i-ar putea duce cu gandul la o casuta de papusi, cele doua culori ale anului 2016 ne transporta in locuri vesele si insorite ajutandu-ne sa ne eliberam de inhibitii si sa aratam o latura mai amuzanta si mai interesanta a personalitatii noastre.

Ele pot fi folosite atat impreuna, asa cum sugereaza si prezentarea Pantone, cat si ca nuante de sine statatoare, independente, in pozitia de culoare dominanta pe paleta cromatica a amenajarii.

Sunt destinate interioarelor calde, confortabile, ce te invaluie intr-o stare de bine. Cu ajutorul lor puteti crea o atmosfera primitoare, cu aer de vacanta, insa are in egala masura si avantaje ce tin de latura practica: sunt mult mai usor de intretinut decat celelalte nuante luminoase.

Chiar daca aceste culori au mai fost folosite de-a lungul istoriei in amenajarea interioarelor, in special in Franta si Anglia, rozul si bleu-ul au fost untilizate in ultimele decenii preponderent in decorarea camerelor de copiii. Insa astazi, Pantone spune ca schimbul liber al informatiilor in mediul on-line “ne-a deschis ochii la abordari diferite pentru utilizarea culorilor.”   

Nu trebuie piedut din vedere ca acest tip de nuante sunt dependente de lumina, in mod special de lumina naturala, care le pune cel mai bine in valoare tonurile subtile. Nuantele mai inchise, ce deriva din tonurile celor doua culori, se potrivesc excelent ca accente cromatice in acest tip de amenajari, dand adancime si contrast intr-o camera amenajata predominant in tonuri pastelate. Desigur, introducerea unei alte culori se va face cu mare atentie, combinatia celor doua fiind suficienta pentru a stabili aerul si personalitatea incaperii.

Pentru a crea un look calm, confortabil si versatil, nuantele luminoase de gri si cele nisipii pot fi mixate cu usurinta si reprezinta cea mai buna varianta de a echilibra vizual amenajarea.  Aceste nuante sunt cele mai armonioase din paleta cromatica neutra, aduc liniste intr-o incapere, o stare de calm profund si omogenizeaza toate culorile cuprinse in amenajare. 

Texturile folosite pentru finisaje dar si pentru drapaje, cat si modelele alese sunt la fel de importante ca in oricare proiect de amenajare in tonuri luminoase.  Atunci cand sunt folosite impreuna cele doua culori, pentru a nu incarca, ideal ar fi sa ne limitam la doua variante de texturi. Alaturarea  texturilor diferite amplifica dualitatea si conexiunea acestor nuante creand o atmosfera calma.

Elegante si versatile aceste culori pot fi folosite cu succes in toate incaperile. Pornind de la texturi, piese de mobilier si accesorii, amenajarile in nuante luminoase de roz si bleu pot varia in functie de stilul personal. Aceste nuante pot fi solutia si pentru finisajul dulapurilor si mobilierului din bucatarie. |n varianta translucida, mata, lucioasa, metalica, patinata sau stralucitoare oricare dintre cele doua culori poate aduce personalitate in acest spatiu. Articolele de bucatarie si tacamurile, accesoriile pentru decorarea mesei, cum ar fi: fata de masa si servetelele, lumanarile, bolurile decorative, vazele, adauga toate accente de culoare subtile contribuind in acelasi timp la conturarea unui spatiu primitor si jovial.

Material realizat de Andreea Dicianu