DESIGN INSPIRATIE

Farmecul stilului rustic

Lemnul masiv, piatra, nuantele naturale, aspectul nefinisat, obiectele trditionale realizate prin procedee manufacturiale, semineele, toate se combina perfect in crearea unui spatiu confortabil, intim, care te face sa visezi la vacanta si la momente speciale in jurul focului.

Autenticitatea este intotdeauna cheia pentru un decor cu stil. Optati pentru piese de mobilier vechi, autentice, pe care sa le reconditionati si sa le refolositi. Chiar si cateva piese atuentice vor aduce aerul pe care il cautati, acest tip de amenajare fiind una care se definitiveaza in timp, asemeni unei colectii de arta. Intrucat mobila rustica este din lemn masiv este bine sa fie adaugata in decor cu moderatie, pentru a nu aglomera spatiul. Nu este nevoie sa umpleti intreaga camera cu mobila rustica si piese traditionale. Pentru a crea o atmosfera rustica sunt suficiente cateva piese de mobilier bine alese si distribuite echilibat. Dulapurile, scaunele, sau lazile de zestre taranesti, sunt piese excelente intr-o amenajare rustica, ele putand indeplini mai multe functiuni.

Interioarele in stil rustic autohton se caracterizeaza prin peretii albi finsati grosier, impodobiti cu tesaturi, icoane sau farfurii din lut, pictate manual. Mobilierul intalnit este din lemn sculptat sau pictat cu motive decorative traditionale: sfoara, soarele, crucea, bradul, ori motivele florale si zoomorfe stilizate. Austeritatea confortului este echilibrata de bogatia estetica a obiectelor de decor si a celor de cult.

Stilul rustic-modern este o varianta tot mai des intalnita si poate fi optiunea optima pentru cei care considera varianta originala prea incarcata. Aceasta varianta va imbina farmecul si caldura stilului rustic cu facilitatile unei locuinte moderne, fara a pierde farmecul un interior rustic autentic.

Cheia pentru decorarea cu succes a unui spatiu rustic modern este un plan deschis, aerisit, in care, fie elementele arhitecturale, fie piesele de mobilier vor avea aspect rustic. Elemente arhitecturale, pe cat posibil originale, conservate si expuse, ca barnele, un perete placat cu piatra sau lambrisat, ori un semineu cu patina, sunt detalii ce vor aduce intotdeauna aerul relaxat si calduros al cabanelor traditionale.

Culoarea si elementele decorative sunt introduse in amenajare prin intermediul obiectelor decorative: a covoarelor si a cuverturilor, a fetelor de masa si prosoapelor tesute la razboi. Schema de culori este foarte simpla si se bazeaza pe o gama cromatica formata din: maro, bej, verde, rosu, galben si albastru, in functie de zona geografica.

Tesaturile din fibre naturale, simple, prelucrate cat mai putin, sunt ideale: panza groasa de sac, materiale din in, bumbac, canepa, lana, iuta, sisal. Aveti grija in alegerea materialelor textile! Specifice fiind cele cu broderii manuale bogate in culori si motive, este suficient unul sau doua astfel de elemente intr-o camera pentru a face trimitere la atmosfera traditionala. Paturile si cuverturile din blana sunt nelipsite din decorul stilului rustic iar scaunele si pufurile din piele (de vaca) aduc un plus de farmec.

Pardoseala rustica, tip dusumea cu lamele late si lungi, dalele din teracota, in nuante roscate, sau lespezile de piatra, cu aspect cat mai brut si natural, sunt otiunea ideala pentru placarea podelei. In amenajarile rustice o atentie deosebita este acordata celui de-al cinci-lea perete: tavanul. Tavanele decorate cu barne din lemn, ce subliniaza panta abrubta a acoperisului sau chiar tavanele casetate sau lambrisate sunt des intalnite.

Cea mai frecventa greseala intalnita in amenajarea unui interior rustic este incercarea de a recrea un spatiu traditional prin aglomerarea de elemente si texturi sau, si mai rau, prin combinarea de elemente specifice diferitelor culturi si regiuni geografice, ce va genera o atmosfera incarcata care frizeaza kitschul.

Material realizat de Andreea Dicianu