amenajari interioare amenajari moderne

Colours of life

Ce tip de amenajare interioara a locuintei se potriveste cel mai bine unui cuplu tanar, dinamic, exuberant si nonconformist? Pornind de la aceste calitati ale proprietarilor, arhitectii Stefan Bianco, Iulia Popescu si colegii de la Prographic Studio au creat un univers care sa “vorbeasca deschis” despre personalitatea celor doi.

Text: Luminita Diculescu; foto: Sabin Prodan

Fiind, prin natura meseriei lor, persoane expuse public, beneficiarii si-au dorit o casa care sa emane intimitate si multa liniste, pentru ei si pentru cei apropiati. In acelasi timp, data fiind pasiunea pentru ceea ce fac, cei doi tineri nu se puteau “rupe” complet de viata profesionala tumultuoasa, asa incat era obligatoriu ca locuinta sa reflecte aspecte ale activitatii lor. De aici s-a nascut ideea pe care arhitectii au transpus-o in realitate: o amenajare interioara bazata pe contraste. Si pe culoare, multa culoare, ca simbol al vietii traite intens! Iar spatiul generos al locuintei (aproximativ 400 de metri patrati, dispusi pe trei niveluri) si amplasarea acesteia intr-o zona cu multa vegetatie au permis specialistilor crearea unui ambient care este, pe de o parte, excentric, dinamic, urban, iar pe de alta parte lipsit de agitatie si de framantari.

Penthouse-ul este impartit logic si coerent: nivelul la care se afla accesul in casa inglobeaza livingul, diningul, bucataria si zona matrimoniala; la etajul inferior se regasesc zonele anexe: dressingurile si sala de fitness, cel superior (care este, de fapt, terasa blocului) este destinat piscinei, zonei de barbeque si zonei de relaxare in aer liber. Stilul abordat este eclectic, imbinand in mod neasteptat elemente din zona urban-industriala cu elemente vintage, art deco sau minimaliste.

Efectul de “wow!” este creat imediat ce patrunzi in zona de zi, dominata vizual de o grinda de aluminiu, care contrasteaza cu un splendid candelabru Tiffany specific secolului trecut, realizat de o echipa de artisti special pentru aceasta amenajare. Aceasta asociere face trimitere la lumea artistica, din care fac parte proprietarii casei, aceeasi “poveste” fiind redata de zona de relaxare in compania apropiatilor. Conceptul ei are ca sursa de inspiratie notiunea de backstage, acel loc aflat in spatele scenei, la limita dintre public si privat: doua randuri de canapele dispuse in semicerc, o zona usor inaltata, care sugereaza existenta unei scene, proiectoare, boxe, flightcaseuri – toate duc cu gandul la viata in lumina reflectoarelor.

Diningul, aflat in apropiere, este dominat de masa cu top din lemn masiv si picioare din metal, imprimand, in aceasta zona, o nota industriala, sustinuta de maniera de finisare a plafonului, dar si de bucatarie, careia i s-a conferit acelasi iz industrial. Mesajele lasate de cei doi parteneri pe hota, cu markerul, aduc o tenta ludica spatiului, reflectand firea lor dezinvolta.

Lasand deoparte zona de zi, cu elementele ei care amintesc de viata de scena, zona de noapte, reprezentata de dormitorul matrimonial, este un spatiu linistit si intim, un colt dedicat exclusiv celor doi tineri. Spatiul sau generos a permis, exceptand patul si noptierele cu alura unor cufere, si instalarea unor dulapuri incastrate, dincolo de panoul din lemn care margineste patul. Nonconformismul cuplului este reflectat, in dormitorul matrimonial, de prezenta unui sistem jacuzzi. Impresionant contrastul oferit privirii de peretele de beton de langa jacuzzi si imensul panou de vegetatie naturala, care ofera accentul de culoare puternica al dormitorului.

Amenajarea generala a casei dezvaluie faptul ca intregul concept a fost implementat de arhitecti in cele mai creative moduri. S-au “jucat” cu cotele pardoselii si au creat diverse zone inaltate, care sa induca ideea de scena, cu ajutorul lor creand si o separare functionala a spatiilor, fara a fi o bariera vizuala. Au adus in prim-plan contraste, cu scopul de a genera o anumita imagine: nonconformista, dar, in egala masura, calda. Au urmarit sa imprime locuintei unicitatea dorita de proprietari prin faptul ca au decis executarea custom-made a celor mai multe dintre obiecte (mobilier de lemn si metal, canapele, corpuri de iluminat) si au integrat diverse lucrari de arta (desenele de pe pereti, corpurile de iluminat Tiffany) realizate de artisti locali special pentru aceasta casa. Care, in final, a devenit la fel de captivanta ca si proprietarii ei :).

DESIGN:

Proiectanti arhitectura: PROGRAPHIC ARCHITECTURE STUDIO – arh. Stefan Alberto Bianco, stud. arh. Iulia Popescu; project management: PROGRAPHIC ARCHITECTURE STUDIO – arh. Lavinia Moraru, arh. Liliana Panzar; www.prographic.ro, email: contact@prographic.ro; tel: 0724.371.697