INTERIOARE

DOR DE NORD

Cand canicula navaleste si nu da semne ca s-ar grabi sa ne paraseasca, e momentul in care visez insistent la nesfarsitele paduri de conifere ale Laponiei finlandeze. Si la locuintele racoroase ale Nordului, luminoase si intime! Nu mi-e chiar la indemana sa dau o fuga pana acolo, de aceea, bucuria de a descoperi un astfel de ambient scandinav mult mai aproape de mine este explicabila. Amenajare realizata de arh. Sorana Buzinschi Filip.

Text: Luminita Diculescu; foto: Mihai Bodea, Sorana Buzinschi Filip, Bogdan Taut

Si cand am aflat ca in casa amenajata de Sorana ma pot instala si ramane cat am chef, cu atat mai mare a fost bucuria! O sa va lamuresc mai tarziu de ce; acum, haideti sa vedem ce ne atrage la acest loc. Fiind amplasata la marginea unei idilice si luxuriante paduri de pini, arhitecta si proprietarii au cazut de acord asupra faptului ca interiorul trebuie sa fie in concordanta cu imensitatea verde care se desfasoara imprejuru-i.

De aici, a rezultat clar ca in cele doua apartamente spatioase si patru camere generoase se impune utilizarea unor materiale naturale (lemn, in, lana, metal) si a unei cromatici bazate pe alb, maro, bej, gri, care sa asigure confortul fizic si psihic al celor care vin aici.

Asa se face ca ai sentimentul ca parchetul de stejar masiv zambeste fericit barnelor care traverseaza tavanele, ca paturile simple, dar generoase, isi promit cel mai eficient masaj de care ai avut vreodata parte, ca noptierele si banchetele din lemn brut te intorc la fericitele vremuri ale vacantelor petrecute la bunici, iar covoarele si placile ceramice de beton amprentat te “arunca” exact acolo, in lumea designului scandinav, dupa care multi tanjesc!

Mobilierul din lemn masiv de stejar (dulapurile, comoda din living, bancutele, mesele), ca si toate confectiile si cadrele metalice au fost atent executate de un producator local, Industrial House, doar canapelele si fotoliile fiind importate din Grecia.

La capitolul “decoratiuni” atrag atentia capetele de cerb de pe pereti, furnizate de Atelier Anda Roman, de unde provin si minunatele farfurii “The Pines” din zona de dining. Din loc in loc, te “obliga” sa te opresti din drum fotografii vechi, inramate frumos, din care te saluta un oras stralucitor prin nivelul de civilizatie, care si-a pastrat maretia si si-o faureste continuu: Brasov.

Iar ferestrele generoase ale casei primesc parca la interior grandoarea varfului Tampa, pentru ca, da, ati ghicit, amenajarea prezentata este o pensiune. Are un nume seducator The Pines Boutique Villa, dar nu este o pensiune ca oricare alta, ci exact ceea ce-si doresti pentru vacanta: o alta casa! Una in care dimineata sa te aduni cu gasca la parter, pentru micul dejun, apoi seara sa va intalniti toti in living pentru vizionarea unui film ori, pur si simplu, sa sporovaiti sau, si mai bine!, sa mancati prajituri facute in casa si sa va racoriti cu o limonada proaspata… 🙂

“A fost important pentru noi, architect si beneficiari, sa pastram o nota autentica, am crezut in faptul ca aceasta casa a fost gandita pentru acest loc, aceasta padure, asa ca am folosit un design coerent si de calitate, pentru a da casei sansa sa imbatraneasca frumos.”

Arh. Sorana Buzinschi Filip

DESIGN:

Arh. Sorana Buzinschi Filip

email: soranab@yahoo.com