GRADINA

GRADINA EPHRUSSI DE ROTHSCHILD

Cunoscuta si sub numele de vila Ile-de-France, vila Ephrussi de Rothschild este situata la Saint-Jean-Cap-Ferrat pe Riviera Franceza. Bijuteria arhitecturala si peisagistica se datoreaza baronesei Béatrice de Rothschild, care a avut viziunea acestui loc si s-a ocupat indeaproape de realizarea lui.

GRADINA VILA EPHRUSSI DE ROTHSCHILD

Baroneasa Beatrice de Rothschild, una dintre figurile feminine proeminente ale vremii, a comandat arhitectului Aaron Messiah faimoasa vila roz, cu vedere asupra Marii Mediterane.

Construita intre 1905 si 1912, vila a fost decorata cu piese de mobilier antic si cu o colectie impresionanta de lucrari de arta, de la picturi ale maestrilor olandezi pana la piese de sculptura si portelan rar.  De jur imprejurul vilei se intinde una dintre cele mai frumoase gradini ale rivierei, recunoscute de Ministerul Francez al Culturii drept una dintre gradinile de marca ale tarii.

GRADINA VILA EPHRUSSI DE ROTHSCHILD

Arhitectul peisagist Achille Duchêne a proiectat si urmarit realizarea celor noua zone distincte, fiecare cu o alta tema: franceza, spaniola, japoneza, provensala, florentina, exotica, plus o gradina de Sèvres, una de piatra si o alta de trandafiri. Privit din balconul central al vilei, parcul are forma unei nave, iar balconul insusi pare a fi puntea unui vas, inconjurat de apele marii, vizibile din toate partile. Pentru a ramane in spiritul povestii, cei treizeci de gradinari care se ocupau de gradina purtau costume marinaresti. Ideea acestei amenajari a aparut in urma unei calatorii a baronesei la bordul vasului Ile-de-France. De altfel acesta este motivul pentru care vila este cunoscuta si sub acest nume.

GRADINA VILA EPHRUSSI DE ROTHSCHILD

Baroneasa Beatrice de Rothschild a donat proprietatea, inclusiv colectiile, Academiei de Arte Frumoase, o divizie a Institului Francez. Vila a devenit monument istoric din 1996 si poate fi vizitata de catre public.

Pentru mai multe informatii accesati https://www.villa-ephrussi.com/en .

Text: Anca Maria Chimoiu; foto: Shutterstock