DESIGN INSPIRATIE

Piano Room

Prin prestanta, forma si impactul vizual puternic, pianul, este instrumentul muzical cel mai des intalnit in interioarele resedintelor private dar si cel care ridica cele mai multe probleme in amenajare.

Eleganta si farmecul sau dau o nota de rafinament spatiului, gratie masivitatii si somptuozitatii liniilor sale. Pianul constituie piesa de greutate a amenajarii, indiferent ca vorbim de un interior modern sau unul clasic.

Un pian este intotdeauna un element exclusivist, potrivit livingurilor spatioase, constituindu-se obiectul care va dicta celelalte piese ale amenajarii. Insa pozitionarea lui joaca un rol foarte important atat pentru modul in care va fi perceputa incaperea cat si pentru auditia in sine.

Aranjarea si linia mobilierului, decorarea incaperii si materialele folosite pentru finisaje vor fi dictate, pe langa pozitia pianului si de performantele acustice urmarite.

Din punct de vedere al dimensiunii, camera trebuie sa fie de cel putin doua ori mai mare decat lungimea lui, iar inaltimea nu trebuie sa depaseasca 3,5m.

In optiunile de decorare trebuie avute in vedere toate suprafetele: peretii, tavanul, usa, elementele de arhitectura etc cat si piesele de mobilier, linia si amplasarea acestora.

Neglijarea aspectelor legate de partea tehnica a amenajarii priveaza auditorii de latura spectaculoasa, emotionala, a acestui spatiu.

Camera de auditii influenteaza in mod fundamental calitatea finala a sunetului emis, absorbind, reflectand, difuzand sau transmitand undele sonore. Printr-un proces asemanator alegerii culorii peretilor in vederea obtinerii unui efect estetic puternic sau a unei piese de mobilier cu o linie inedita, pentru a crea un décor placut, alegerea materialelor decorative si a finisajelor in incercarea de a obtine un sunet de calitate trebuie facuta cu multa grija. Suprafata materialelor utilizate pentru pereti, plafoane si pardoseli trebuie sa asigure un nivel echilibrat al sunetului in toata incaperea.
Acustica spatiului reprezinta un aspect in general ignorat de proprietari in momentul amenajarii camerei destinate auditiilor muzicale si se prefera o investitie mai mare in instrumentul muzical si, desigur, in elementele de decor.

In general, problemele de acustica sunt tratate din doua puncte de vedere: cel al izolarii fonice a camerei si cel al tratarii fonoabsorbante, unde obiectivul principal este punerea in valoare a sunetelor.

Material realizat de Andreea Dicianu