interioare

Spatii fluide

Situata la o altitudine ce deschide perspective nebanuite asupra orasului, casa preia liniile exterioare si le continua firesc in designul interior. Provocarea cea mai mare a proiectului o reprezinta tocmai crearea unui spatiu interconectat, fluid, in care lumina si suprafetele deschise complet catre privelistea din vale se afla intr-un continu dialog.

Pentru a obtine acest efect, arhitectii au apelat la o solutie spectaculoasa: fatada catre oras este complet vitrata, lasand privelistea sa inunde interiorul in zona de zi. Fatadele laterale si cele din spate decupeaza doar fragmente din peisaj, respectand astfel nevoia de intimitate a locuitorilor.

Spatiul locuibil este situat pe doua niveluri, iar accesul se realizeaza de la nivelul superior, ocupat de living. Aici se afla locul de luat masa, semineul, bucataria, vinoteca dar si piscina.

amenajare living

Zona de zi este deschisa, cu spatii interconectate, iar diferentele de nivel, finisarea pardoselii si a tavanului realizeaza trecerea intre spatiile de zi versus cele de odihna. La nivelul inferior sunt amplasate cele trei dormitoare, cu grupurile sanitare si dressingurile.

Finisajele traverseaza ecranul de sticla, accentuand astfel unitatea spatiala si diminuand limita interior-exterior. Iar elementele stucturale si cele de inchidere sunt descompuse in volume simple, pentru a pastra compozitia spatiala clara si transparenta. Planul orizontal al plafonului nu atinge planul vertical al peretilor, creandu-se senzatia unica de spatialitate. Peretele de ardezie de la intrarea in apartament traverseaza planul orizontal al pardoselii si tavanului,  sectionand placile de beton. Astfel este asigurata continuitatea si intre cele doua niveluri ale cladirii, iar lumina zenitala ajunge pana la nivelul inferior, filtrata de pardoseala din sticla. 

semineu

Rezultatul se datoreaza desigur si increderii pe care proprietarii au avut-o de la inceput in arhitecti. Singura solicitare a acestora a fost legata de prezenta lemnului in amenajare, rezultand astfel un spatiu foarte modern, cu accente industriale, decorat intr-o gama cromatica restransa: parchet, placaje din lemn si piatra naturala.

Cele mai mari provocari ale arhitectior au fost de nivel tehnic, mai exact la realizarea piscinei incadrate intre doi pereti de sticla. Dar rezultatul a fost si aici pe masura asteptarilor: privelistea din vale se poate vedea din interior, prin piscina, datorita peretilor vitrati.

Pentru o firesca unitate a compozitiei, finisajele peretilor interiori au preluat finisajul celor exteriori, lemnul subliniind trecerea dintre cele doua zone. Prin contrast, pardoseala dormitoarelor e acoperita cu mocheta, oferind spatiilor mai multa caldura.

bucatarie open space

Mobilierul si finisajele in cromatica naturala – lemn, ardezie, piatra – completeaza liniile ample ale amenajarii. Iar corpurile de iluminat sunt dispuse in zone de maxim interes al casei, marcandu-le prezenta si invitand la buna locuire.

Text: Anca Maria Chimoiu, Foto: Radu Malasnicu.

PROIECT REALIZAT DE:

IN SITU: Arhitect Ion Popusoi, Arhitect Bogdan Preda

www.ionpopusoi.ro