ARHITECTURA

Arhitectura kinetica, structuri convertibile

Desi principiul pe care se bazeaza exista din vremuri imemoriale, implementarile practice ale arhitecturii kinetice au sporit incepand cu inovatiile de la sfarsitul secolului XX in mecanica, electronica si robotica. Astfel, au aparut o serie de constructii care mai de care mai interesante, cladiri proiectate pentru a permite unor parti ale structurii sa se miste, scopurile mergand de la sporirea calitatilor estetice, raspunsul la conditiile de mediu pana la indeplinirea unor functii imposibile structurilor statice. |ncorporand miscarea in arhitectura, designerii le ofera ocupantilor noi dimensiuni prin care sa interactioneze cu mediul inconjurator. Facuta cum trebuie, arhitectura kinetica poate inspira, surprinde si chiar emotiona.

Casa glisanta, Anglia, DRMM

La prima vedere, avem de-a face cu o locuinta clasica in stilul caselor cu frontoane. Prin intermediul unui motor electric, structura se dovedeste o mostra de geniu, asemeni unei lucrari de arta. Fatada exterioara din lemn gliseaza in fata pentru a dezvalui privirii un volum transparent si pentru a crea noi spatii interioare si exterioare. Acoperisul – perete mobil de 20 de tone traverseaza situl, creand noi combinatii de spatii locuibile, in functie de cat de departe este impins pe sine. Pe viitor, acestea ppot fi extinse, pentru a face loc unei piscine interioaro – exterioare, daca beneficiarul va dori.

Casa Sharifi-Ha, Iran, Nextoffice

Proiectata de biroul de arhitectura Nextoffice, in Teheran, casa Sharifi-Ha este dotata cu trei volume invelite in lemn care pivoteaza aproape 360 de grade in interiorul unei carapace de beton. Astfel, camerele dispuse in interiorul celor trei volume sunt orientate in diferite moduri pentru a modifica cantitatea de lumina naturala si gradul de intimitate. Apasand un buton, proprietarii pot face dormitorul oaspetilor, biroul sau locul de luat masa sa atarne deasupra strazii, sa se orienteze intr-o alta directie sau sa se retraga in invelisul protector. Cand sunt complet extrase din corpul de beton, volumele dau nastere unor terase suplimentare la fiecare nivel.

Vila Hush Hush, Anglia, Marks Barfield Architects

Pe parcursul a doar cateva minute, intregi sectiuni ale acestei case se pot inalta de la nivelul solului la peste 39 de metri in aer. Ideea le-a venit arhitectilor de la Marks Barfield pornind de la functionalitatea punctelor de observatie, menite a asigura o vasta panorama a imprejurimilor. Pentru a reduce conceptul la scara domestica, cum este cazul acestui proiect, arhitectii au decis sa ridice constructia de la sol, plasand-o pe patru suporturi, doua dintre ele fixe, unul de acces, care contine o scara in spirala in jurul unui lift circular, si cel de-al patrulea care se ridica prin intermediul unui sistem cu contragreutate.

Casa M-Velope, Machal Jantzen

Avand o suprafata de 70 de metri patrati, casa M-Velope proiectata de designerul si artistului Machal Jantez se poate transforma dupa preferintele beneficiarului si este dovada ca si spatiile de mici dimensiuni pot aplica cu succes principiile arhitecturii kinetice. Panourile din sipci dispuse la exterior pot fi rearanjate in diferite pozitii pe cardul de de otel, extinzand spatiul interior si deschizandu-l catre exterior, in functie de anotimp si conditiile climatice. Lemnul folosit este lemn de accoya, o varietate mai tare si mai durabila decat cheresteaua obisnuita.