ARHITECTURA

Zaha Hadid, regina curbelor

Prima femeie din istorie recompensata cu Premiul Pritzker, echivalentul Premiului Nobel in arhitectura, Zaha Hadid a plecat dintre noi exact asa cum i-au fost caracterizate lucrarile, inaintea timpului. In luna martie, la doar 65 de ani, arhitecta de origine irakiana s-a stins in urma unui stop cardiac.

Cea mai tanara din vechea generatie de arhitecti care au urmat modernismului, Zaha a mers cel mai departe si, asemeni unui film science fiction, lucrarile ei au prezentat lumii un nou viitor, pana atunci imposibil de imaginat si, ulterior, imposibil de ignorant. Zaha a influentat si si-a pus amprenta de la arhitectura, la moda si design industrial, oferind planetei un nou vocabular. Iata unele dintre cele mai spectaculoase opere ale sale:

Centrul Heydar Aliyev, Azerbaijan

Este una dintre cele mai cunoscute lucrari ale celebrei arhitecte, si, cu cei aproape 58 de mii de metri ai sai, o adevarata radiografie a geniului si curajului lui Hadid. Cladirea adaposteste o sala de conferinte, o galerie si un muzeu. Constructia a intrat in atentia publicului odata cu tiparirea unei serii de timbre ce o infatisau pe post de simbol al Azerbaijan-ului. In 2014, a primit premiul Muzeul Anului.

Opera Guangzhou, Guangzhou

Decenii in sir, cladirile adapostind opere au reprezentat epitomul stilului architectural contemporan. De la Paris la Sydney, fiecare dintre ele a infatisat elemente unice timpului sau, iar Opera Guangzhou nu face exceptie. Asemeni unui cristal multifatetat, cladirea se ridica din peisajul urban, iar sticla, otelul si cimentul ascund un interior cu nikmic mai putin spectaculos.

Dongdaemun Design Plaza, Seoul

Un important centru de interes al orasului Seoul, structura unduitoare reprezinta o intruchipare a neo-futurismului si aminteste de “sora” ei, opera a aceleiasi uimitoare Zaha, Muzeul Riverside din Glasgow. Ambele prezinta forme unduitoare strabatute de linii dinamice de lumina, dar spre deosebire de muzeul din Scotia, cladirea sud-coreeana nu are niciun unghi ascutit, ci doar curbe.

Centrul Acvatic din Londra, Stratford

Numit de ziarul The Guardian “cea mai spectaculoasa piscina municipala din lume”, centrul acvatic a fost construit initial pentru Olimpiada din 2012 si a costat 269 de milioane de lire. Centrul asemeni unei catedrale adaposteste doua piscine de 50 de metri si are 2.500 de locuri. Acoperisul sub forma de val e sustinut de trei coloane de beton, iar ferestrele imense inunda structura cu lumina naturala.

“Personalitatea si geniul ei au reusit sa atinga intreaga sfera a arhitecturii mondiale prin munca sa de creatie neincetata si nelimitata. A reusit sa rupa barierele unei profesii in deriva pentru a da nastere unui vis al neasteptatului stil <<parametricism>>, sinonim cu numele Zahei si devenit mondial”. – Bogdan Zaha, architect roman la Zaha Hadid Architects