ARHITECTURA

Locuinte ascunse la vedere, intimitate si conexiune cu natura

Pentru majoritatea dintre noi, locuinta personala are drept caracteristica principala insusirea de a functiona pe post de spatiu intim, refugiu, locul in care te retragi pentru a fi alaturi de cei dragi si de a scapa de tumultul vietii cotidiene. Caminul se doreste a se constitui intr-o lume in sine, diferita de cea exterioara, o lume care ocroteste, familiara, unde intra doar cei invitati, o lume in care conexiunea cu natura este importanta si se face dupa reguli dictate de proprietari. Iata mai jos cateva propuneri de locuinte care bifeaza nu numai din punct de vedere functional toate aceste cerinte, dar care, estetic, pot fi considerate adevarate opere de arta arhitecturala:

Casa miraj, Kois Associated Architects

Situata in nordul Arhipelagului Cicladelor, Tinos este a treia cea mai mare insula din grupul de insule si, gratie celor aproximativ 1.000 de biserici de aici, cel mai mare centru de pelerinaj din Grecia. Peisajul, constituit din mii de kilometri de pereti stancosi, este unic. Situata pe panta abrupta de sud, cu vedere la Marea Egee, structura are un singur nivel si o suprafata de 198 de metri patrati. Scopul declarat al arhitectilor a fost integrarea ei in sit, in asa fel incat sa para ca face parte din el. Spatiul locuibil este acoperit de o piscina de tip infinity care, privita dinspre calea de acces, dispusa mai sus fata de constructie, este singura caracteristica vizibila a casei. In timpul zilei, apa reflecta formatiunile stancoase, iar, in timpul noptii, cerul instelat. Majoritatea materialelor de constructie vizibile au fost aduse din vecinatate si au fost utilizate pentru a face constructia „sa dispara in peisaj”.

Resedinta Edgeland, Bercy Chen Studio

Contractat de un scriitor de science-fiction fascinat de locuintele de secol XXI amplasate la periferia zonelor industriale abandonate, proiectul abordeaza vernacularitatea „bordeiului”, una dintre cele mai vechi variante de locuire din America de Nord. In mod obisnuit ingropata sub masa de pamant, constructia se foloseste de capacitatea termala a solului de a regla temperatura interioara. Proiectul este special creat pentru a minimiza impactul asupra sitului, cele doua aripi verzi ale acoperisului, care se adapostesc una pe cealalta de caldura degajata de soarele texan, constituindu-se intr-o incercare de „vindecare” a terenului prin recrearea pantei. Curtea liniara din centru permite circulatia aerului si se constituie intr-un spatiu de observatie a migratiei pasarilor colibri, a fluturilor monarh si a coloniilor de furnici, cu alte cuvinte, a naturii care supravietuieste chiar si in mediul urban.

Rezervorul Woolbrook, Robert Hardy

Intuindu-i potentialul – terenul este situat la mai putin de doi kilometri de ocean -, inginerul structurist Robert Hardy a cumparat acest rezervor de apa dezafectat cu intentia de a-l transforma in locuinta pentru el si sotia sa Ann. Situat in orasul Sidmouth din Marea Britanie, rezervorul are forma unui cilindru, fapt ce a necesitat o abordare neortodoxa a proiectului. „Am petrecut ani buni transformand in realitate proiecte rezidentiale si este extrem de plictisitor”, a declarat Hardy la vremea respectiva. Locuinta rezultata are doua etaje subterane, cinci camere, si este dotata un acoperis acoperit cu gazon artificial care se confunda cu peisajul inconjurator. Toate camerele au pereti virati pe intreaga inaltime, dubla fata de cea obisnuita, si se deschid catre o curte centrala insorita. Familia Hardy a instalat de asemenea un sistem de scurgere care colecteaza apa de ploaie.

Casa din jungla, Studio MK27

Un adevarat paradis pentru iubitorii naturii, acest proiect este situat pe malul Paulista al padurii tropicale braziliene, in milocul muntilor si al vegetatiei dense. Opera a arhitectilor Macio Kogan si Samanta Cafardo de la Studio MK27, locuinta este pozitionata in asa fel incat proprietarii au vedere la ocean si sunt inconjurati, in acelasi timp, de natura si lumina naturala. Zona principala a casei este ridicata de la sol si este construita in munte, proiectandu-se ca o anexa a acestuia. Simpla calatorie la etaj, spre piscina situata la ultimul nivel, pare o plimbare prin padurea tropicala. Dispusa pe trei nivele, Casa din jungla este plina de surprize la fiecare etaj si dispune de spatii de relaxare si divertisment. Interiorul, proiectat de designerul Diana Radomysler, are tonuri neutre, calde, care ii confera o atmosfera confortabila si intima, de refugiu perfect in timpul anotimpului ploios.