GRADINA

Gradinile Peterhof

Construit la inceputul secolului al XVIII-lea de tarul Petru cel Mare, ansamblul de palate si gradini Peterhof, din apropierea fostei capitale imperiale Sankt Petersburg, s-a vrut a fi, de la inceput, un domeniu mai stralucitor decat Versailles-ul francez.

Pe locul stralucitorului ansamblu imperial Peterhof, in urma cu trei secole erau doar cateva modeste sate finlandeze. Datorita reliefului si a numeroaselor izvoare subterane care permiteau realizarea unor fantani ample, tarul Petru cel Mare a decis sa construiasca aici un domeniu vast, care sa cuprinda mai multe palate si gradini luxoase, care sa reflecte pe deplin stralucirea marelui imperiu rus. Pentru aceasta, au fost angajati cei mai buni specialisti europeni, iar imparatul insusi s-a implicat in special in realizarea gradinilor si a fantanilor sale.

Desfasurandu-se pe mai mult de 600 de hectare, domeniul Peterhof cuprinde trei mari parcuri. Dintre acestea, cel mai vizitat si mai apreciat de turisti este parcul de jos, gratie numeroaselor sale puncte de atractie: Marea Cascada, Marele Canal, nenumarate fantani spectaculoase si sculpturi. Parcul de sus se remarca prin superbele aranjamente florale si mai multe bazine cu apa, in centrul atentiei aflandu-se fantana lui Neptun, iar parcul Alexandria este locul cel mai romantic al Peterhofului, fiind oarecum izolat de celelalte. Tot in partea de est a domeniului se afla si resedinta de vara a tarului, construita in stil gotic de arhitectul scotian Adam Menelaws.

Cine ajunge sa viziteze opera tarului Petru cel Mare va fi de acord ca in centrul opulentei splendori a domeniului se afla Marea Cascada, conceputa ca piesa de rezistenta a intregului complex. Ea a fost terminata in 1724, incepe de la baza Marelui Palat si continua spre un canal foarte lung care conduce la Golful Finic. Cascada a fost decorata cu 39 de statui din bronz si 75 de fantani, valorificandu-se, in acest fel, apa numeroaselor canale subterane ale regiunii. In mijlocul cascadei a fost amplasata Fantana lui Samson, care il reprezinta pe herculeanul judecator antic deschizand falcile unui leu. Aceasta alegere a fost facuta de tar pentru a cinsti victoria Rusiei in fata Suediei, din anul 1709. Basoreliefurile treptelor au acelasi scop, de a omagia marea armata rusa.

Nu departe de Marele Palat este orangeria, conceputa pentru a proteja anumite plante in perioada sezonului rece. In fata ei sunt Fantana lui Triton si doua statui construite din marmura si cunoscute sub numele de Fantanile Romane.

Palatele care au fost ridicate pe domeniul Peterhof sunt amplasate in mijlocul unor splendide gradini, inconjurate de multa vegetatie, de cascade si fantani. Palatului Marly, conceput pentru a gazdui oaspetii familiei imperiale ruse, ii este proprie Cascada Dealului de Aur, impodobita cu numeroase statui din marmura.

Legat de apa este si palatul Montplaisir, veteranul parcului de jos (construit in 1723), in apropierea lui fiind Cascada Dragonului, impodobita cu trei dragoni care ies din apa.

Material realizat de Luminita Diculescu; foto: Shutterstock