GRADINA

Yuyuan Garden

Este o un domeniu faimos situat in Anren Jie, Shanghai, construit in timpul dinastiei Ming, de un ofiter guvernamental, Pan. Acesta a decis sa ofere in dar parintilor sai un loc linistit si frumos amenajat, de care ei sa se bucure la batranete. In limba chineza, „yu” inseamna „placut si multumitor”.

In cele aproape 4 secole si jumatate de existenta, gradina Yuyuan (care a fost terminata in 1577) a trecut prin multe perioade dificile. Odata cu declinul dinastiei Ming a survenit si saracirea familiei Pan, care a condus la degradarea puternica a domeniului, la vremea aceea unul privat. Mai mult de 150 de ani, gradina a fost lasata in paragina, pana cand, in a doua jumatate a secolului al XVlll-lea, un grup de negustori a cumparat domeniul si a demarat reconstructia lui. A fost un proces costisitor si anevoios, care s-a intins pe o perioada de doua decenii. Un alt moment de cumpana a fost in secolul al XIX-lea, cand Razboiul Opiului a deteriorat serios gradina. O ampla actiune de restaurare a fost demarata in 1956, iar cinci ani mai tarziu, Yuyuan a capatat infatisarea de azi, fiind deschis publicului.

Yuyuan Garden se desfasoara pe o suprafata de 20.000 de metri patrati, dar, in ciuda dimensiunilor mici pentru un domeniu public, are o multime de puncte de atractie. Pavilioane, sali, poduri, stanci artificiale, iazuri, toate atrag turistii prin frumusetea si culorile lor. Gradina cuprinde sase zone pitoresti: Sala Sansui, Camera Wanhua, Sala Dianchun, Sala Huijing, Sala Yuhua si gradina interioara.

Adevarata comoara a Gradinii Yuyuan este Exquisite Jade Rock. Amplasata vis-à-vis de Yuhua Hall, ea este una dintre cele trei stanci faimoase din partea de sud a raului Yangtze. Este inalta de 3,3 metri si are 72 de gauri. Interesant este ca, daca la baza stancii este ars un joss-stick (bat subtire acoperit cu o substanta care arde lent si produce un miros placut), fumul va pluti magic de la toate orificiile. Iar daca se toarna apa din varful stancii, ea va curge de la fiecare orificiu, creand o priveliste spectaculoasa. Se spune ca Pan Yunduan era foarte atasat de Exquisite Jade Rock, pe care ii placea sa o admire din sala. Mobilierul din interior a fost facut din lemn de trandafir, in timpul dinastiei Ming.

Gradina interioara a fost construita in 1709, este compacta si are multe roci, pavilioane, iazuri ornamentale si pereti de flori, oferind una dintre cele mai frumoase privelisti din Yuyuan.

Material realizat de Luminita Diculescu; foto: Shutterstock