GRADINA

ST. JAMES’S PARK

Desfasurat pe o suprafata de numai 23 de hectare, este amplasat in centrul Londrei, fiind cel mai vechi dintre cele opt parcuri regale din capitala Regatului Unit.

Marginit la vest de Palatul Buckingham, Palatul St. James’s la nord, iar la est de Horse Guards (locul unde, la o anumita ora, poate fi admirat marsul garzilor), St James’s Park a fost numit astfel dupa un spital de leprosi purtand numele Sfantului Iacov cel Mic.

In 1532, regele Henric al VIII-lea a cumparat o zona mlastinoasa, traversata de raul Tyburn, unde a fost construit Palatul York (redenumit Whitehall). In 1603, la tron a venit James l, care a dat ordin ca parcul sa fie drenat, amenajat si populat cu animale exotice, intre care camile, crocodili, un elefant si pasari.
In timpul exilului lui Carol al II-lea In Franta (secolul XVII), tanarul rege a fost impresionat de gradinile elaborate ale palatelor regale franceze, asa ca l-a angajat pe peisagistul André Mollet pentru a moderniza parcul, care s-a imbogatit cu un canal. Regele a deschis parcul pentru public; aici se organizau diferite ceremonii, dar era si locul unde se spune ca se refugia in compania amantelor.

In secolul al XIX-lea a avut loc o noua reamenajare, realizata de peisagistul John Nash, ocazie cu care canalul a fost remodelat, astfel incat sa ajunga la o forma naturala, iar aleile au fost „redesenate”, conferindu-li-se o nota romantica. Buckingham House a fost extinsa, devenind palatul care este astazi, iar la intrare a fost conceputa o poarta triumfala, Marble Arch. Ulterior, Marble Arch a fost inlocuit de Victoria Memorial, un monument in marmura dedicat reginei Victoria si creat de sculptorul Thomas Brock.

Parcul are un lac mic, cu doua insule, West Island si Insula Duck, populata cu multe pasari de apa. Vedeta este o colonie de pelicani, specie de pasari care a fost prezenta la St. James’s Park inca de la infiintarea sa.

Podul Albastru de peste lac ofera o priveliste superba asupra Palatului Buckingham inconjurat de copaci, dar si catre fantana Swire la nord de Duck Island; in sudul insulei se gaseste fantana Tiffany, pe Pelican Rock.

Material realizat de Luminita Diculescu; foto: Shutterstock