LIFESTYLE TRAVEL

Conacul lui Maldar, farmecul vechilor cule oltenesti

Pe un domeniu aflat langa Hurezu, la poalele Magurei Slatioara din Maldaresti, Conacul lui Maldar, o cula olteneasca autentica restaurata, isi deschide portile oaspetilor pentru a le inlesni o experienta unica intr-un loc unde fiecare cotlon deapana istorii cu domnite si viteji.

Fiecare din cele 15 camere ale conacului isi are povestea sa, incrustata in detalii sarmante: mobilier istoric autentic, scoarte si covoare traditionale, lazi de zestre si panzeturi scrobite. De altfel, cula pastreaza intacte toate detaliile de arhitectura: zidurile groase, exteriorul varuit in alb maiestuos, turnul inalt si scarile interioare, iesirile “de taina” si mai ales cerdacul cu arcade, aflat pe toata fatada catului superior.

Povestea restaurarii culei incepe in 2007, cand actualii proprietari cautau o astfel de cladire pentru a o transforma intr-o casa de vacanta, salvand-o astfel de la ruina si uitare. Fermecati de frumusetea Conacului Plesoianu, cum era cunoscut in zona, si de parcul natural care il inconjura, proprietarii si-au dat insa seama ca aceasta constructie este prea mare pentru o simpla casa de vacanta si au hotarat s-o transforme intr-un loc frumos pentru turisti. Ideea le-a venit gandindu-se la hotelurile istorice din alte tari care spun povestea locurilor unde sunt situate – Toscana, Valea Loarei, Valea Rinului etc.

Constructia este monument istoric si procesul de restaurare a fost destul de anevoios, fiind necesare autorizari speciale de la culte, pompieri, primarie etc. Cu atat mai mult cu cat proprietarii au vrut neaparat sa pastreze arhitectura interioara si exterioara, usile din lemn de nuc sculptate in stil brancovenesc, semineul deschis care candva era vatra de gatit, stalpii interiori care marcheaza fiecare etapa de constructie, precum si mobila din camera care astazi se cheama “Fata de la Cozia”.

Cu un istoric de peste trei secole, culele erau initial locuinte boieresti fortificate, construite pentru apararea de invaziile turcesti. Astazi, te poti rasfata la Conacul lui Maldar cu o cafea aburinda, savurata in cerdacul stralucitor de alb, sub arcadele de unde boierii de odinioara priveau departarile. Ingaduie-ti un ragaz de la tumultul cotidian si lasa-te ademenit de legende.

Conacul lui Maldăr este o veche culă oltenească,

Nu a fost usor insa suntem foarte fericiti ca nu am stirbit din frumuseta si parfumul acestei cule vechi oltenesti.

Oaspetii nostri sunt incantati de frumusetea acestei case boieresti, de obiectivele din jur(culele de la Maldaresti,manastirea Hurezi patrimoniu UNESCO, pestera muierii, cheile Oltetului, salina de la Ocnele Mari, etc) si revin mereu impreuna cu prieteni sau familia.