ARHITECTURA

Fatada, cartea de vizita a unei cladiri

Anvelopanta ramane, din punct de vedere al functionalitatii unei cladiri, unul dintre cele mai importante elemente exterioare. Fatada este nu numai o componenta eleganta care ajuta la definirea esteticii arhitecturale a constructiei, dar are si un rol decisiv legat de performanta energetica si functionarea interioara. Fatada este elementul pe baza caruia se stabileste prima impresie, dar, in ultimii ani, a constituit si elementul pe care s-au concentrat inovatiile in design si sisteme constructive. Exemplele de mai jos dovedesc cu prisosinta acest lucru.

Perry and Marty Granoff Center for the Creative Arts, Diller Scofidio + Renfro

Cladirea dateaza din anul 2011 si este situata in complexul Universitatii Brown. Este prevazuta cu o sala de spectacole, spatii pentru expozitii si instalatii si un amfiteatru exterior, iar amplele deschideri vitrate, tavanele inalte si spatiile generoase de pe fiecare etaj alcatuiesc o constructie flexibila. Anvelopanta este compusa din panouri compozit VMZ, un sistem multistrat din doua foi de zinc groase de 0,5 mm lipite termic pe ambele parti de un miez de polietilenta bogat in minerale. Rezultatul este uimitor si eficient din punct de vedere energetic.

Kauffman Center for the Performing Arts, Moshe Safdie

Potrivit arhitectilor, “sansa de a proiecta un important centru artistic a fost influentata de alegerea unei locatii extraordinare cu vedere atat la un cartier istoric de depozite, cat si noul cartier de distractie, fapt ce a permis o priveliste cu o deschidere de 180° a orizontului, cat si de decizia de a construi doua sali dedicate simfoniilor, baletului, operei si teatrului”. Acoperisul si suprafata peretilor Centrului Kauffman sunt placate cu otel inoxidabil Zahner Glass Bead™, fapt ce confera cladirii un finisaj neted cu reflectivitate estompata.

PALÄON, Holzer Kobler Architekturen

Anvelopanta metalica a cladirii reflecta atat pajistile si padurile care o inconjoara, cat si miscarea norilor pe cer, in timp ce taieturile abstracte din fatada vin ca o reactie la urmele lasate in zona de minerit. Materialul folosit este aluminiul cu textura fina Alucobond naturAL, rezultatul fiind o fatada care reflecta lumina si imita frumusetea unei suprafete adevarate din metal, mentinandu-si totodata durabilitatea si greutatea redusa caracteristice aluminiului.

Ray and Dagmar Dolby Regeneration Medicine Building, Rafael Viñoly Architects

Avand de proiectat o constructie de dimensiuni generoase pe un sit cu o forma unica, cei de la biroul de arhitectura Rafael Viñoly Architects au recurs la un material pe cat de flexibil, pe atat de versatil din punct de vedere estetic. De altfel, peretii si placile Fastener pentru acoperisuri sunt folosite la o gama larga de variante de constructii contemporane.

Central St. Giles Court, Renzo Piano Building Workshop & Fletcher Priest Architects

Potrivit arhitectilor, “fiecare fateta este unica, diferita ca inaltime, orientare, culoare si relatie cu lumina naturala”, iar materialele de baza care alcatuiesc anvelopanta sunt sticla, otelul si ceramica, folosita in diferite tonuri si culori in relatie cu structurile inconjuratoare, pentru a integra schema coloristica in mediul urban imediat. Panourile de Terrart au fost fabricate individual, conform specificatiilor cladirii.

Museo Soumaya, FR-EE, Fernando Romero Enterprise

Muzeul de 17 mii de metri patrati adaposteste o colectie eclectica de arta compusa din aproximativ 70 de mii de obiecte datand din secolul al XV-lea pana in secolul XX, dar si cea mai mare colectie privata de sculpturi semnate Auguste Rodin. Anvelopanta este compusa din 16 mii de placute hexagonale de aluminiu reflectorizant care amintesc de fatadele coloniale traditionale din placute de ceramica si ii confera muzeului un aspect diferit in functie de vreme si locul de unde privesti.