ARHITECTURA

Cladiri controversate si arhitectii lor

A trecut mai mult de un an de la darea in folosinta a stadionului Al-Wakrah din Doha, Qatar, opera a faimoasei arhitecte Zaha Hadid, dar criticile continua. Totul a plecat de la forma un pic prea “biologica” a constructiei, pentru care proiectul a fost intens ridiculizat. Nu este insa, nici pe departe, singura cladire controversata cu “parinti” celebri.

Sagrada Familia, Antoni Gaudi

Se pare ca una dintre replicile prin care faimosul arhitect spaniol si-a descris cea mai de seama creatie, biserica barceloneza romano-catolica Sagrada Familia, a fost “Clientul meu nu se grabeste”. Poate acesta este si motivul din care cladirea este cel mai vechi proiect in derulare, intrand acum in cel de-al 133-lea an al sau. Constructia a inceput in 1882, dar s-a oprit brusc in 1926, dupa moartea subita a lui Gaudi. Data de finalizare estimata este anul 2026, o data care marcheaza centenarul mortii lui Gaudi si 144 de ani de la inceperea lucrarilor.

Turnul Rezidential Antilla, Perkins + WillaHirsch Bedner Associates

Situat langa mahalaua Golibar din centrul Mumbai-ului, acest turn de 27 de etaje adaposteste o singura familie si detine titlul de cea mai scumpa locuinta din lume, costul constructiei ridicandu-se la 1 miliard de dolari. Proiectul a fost criticat de locuitorii Mumbai-ului care il considera excesiv, un eufemism pentru o locuinta cu un garaj pe sase etaje si noua lifturi.

Cladirea “Walkie Talkie”, Rafael Viñoly Architects

Situata la nord de Tamisa, in afara zonei unde sunt dispuse majoritatea cladirilor turn din Londra, “Walkie Talkie” a aparut in presa dupa o serie de incidente nefericite care au mentionat tendinta constructiei de a distruge obiectele din imediata sa apropiere aflate la nivelul solului. Razele solare reflectate in anvelopanta constructiei au topit caroseria unui Jaguar, fatada unui magazin, o multitudine de sei de bicicleta si au prajit numeroase oua aruncate pe asfaltul incins la 100 de grade Celsius.

Turnul Eiffel, Gustave Eiffel

Initial, proiectul a fost inconjurat de o avalansa de critici ale parizienilor care sustineau ca turnul va strica eleganta panorama a orasului cu cladiri de mici dimensiuni rezultata in urma planificarii urbanistice haussmaniene din secolul 19. Numit un “tragic felinar stradal”, turnul lui Eiffel a adunat insa, de la darea sa in folosinta in anul 1889, aproape 250 de milioane de vizitatori.

Opera din Sydney, Jørn Utzon

In 1957, danezul Jørn Utzon a fost selectat dintre 232 de candidati pentru a proiecta opera din Sidney. Initial, proiectul sau fusese respins, dar a fost ulterior acceptat gratie sprijinului arhitectului finlandez Eero Saarinen, membru in juriu. Desi trebuia terminata in doar 18 luni, constructia a durat 16 ani si banii alocati proiectului au ajuns de la 18 milioane de dolari australieni, cat trebuia sa coste initial, la 102 milioane de dolari australieni. Utzon a fost inlocuit de australianul Peter Hall, care i-a modificat semnificativ planurile. Danezul nu a vizitat niciodata structura finalizata.

Stadionul Al Wakrah, Zaha Hadid Architects

Initial, Zaha Hadid a fost criticata pentru forma prea “biologica” a constructiei, dar controversele au vizat ulterior conditiile precare in care lucreaza muncitorii imigranti implicati in multe dintre proiectele Cupei Mondiale din Qatar din 2022. Se pare ca mai mult de o mie de o mie dintre ei au murit si, intrebata daca va face ceva sa schimbe conditiile de munca odata ce va incepe constructia la proiectul sau, Hadid a declarat “Nu este datoria mea ca architect sa ma ocup de asta”. In ciuda criticilor, insa, proiectul este in derulare la ora actuala.

Material realizat de Monica Ady