ARHITECTURA

Arhitectura geometrica

Piramida, in interpretare moderna

Recunoscuta drept una dintre cele mai vechi forme structurale si emblema a Egiptului Antic, piramida este considerata in aceeasi masura si unul dintre cele mai rezistente obiecte de arhitectura. Dintre cele sapte minuni ale lumii antice este, de altfel, singura care s-a pastrat. Nu este astfel de mirare ca arhitec]ii moderni o interpreteaza in fel si chip pentru a da nastere unor structuri pe cat de spectaculoase, pe atat de eficiente.

Casa piramida

Desi este doar in stadiu de proiect, Casa Piramida a arhitectului mexican Juan Carlos Ramos intoarce deja capete. Prevazuta cu doua dormitoare, o biblioteca, un studio, baie cu piscina si garaj pentru o masina, structura este inspirata din peisajul statului mexican Michoacán, arhitectul respingand insisten]a funcsionala a pere]ilor verticali si mizand pe forma mai spiritualizata a mun]ilor si templelor antice ale mayasilor.

Muzeul nisipului din Nima, Japonia

|n acest caz, avem de-a face cu sase piramide, nu una singura. Cea mai mare dintre structuri are 21 de metri inal]ime, o baza de 17 metri si adaposteste cea mai mare clepsidra din lume. Proiectat de arhitectul Shin Takamatsu, muzeul se inspira din piramidele Egiptului si este dedicat unor opere de arta construite dintr-un nisip neobisnuit. Aflata pe malul oceanului, sta]iunea Nima este cunoscuta in lumea intreaga pentru nisipul ei “cantator” care scoate sunete asemenea notelor muzicale atunci cand pasesti pe el.

Conservatorul Bolz din Wisconsin

Considerat una dintre nestematele Gradinii Botanice Olbrich din statul american Wisconsin, piramida de sticla a fost proiectata de Stuart Gallaher si a costat 4,6 milioane de dolari. |nauntrul serei, unde umiditatea este de minim 60%, se afla o cascada cu inal]imea de sase metri a carei apa uda cele aproximativ 500 de specii de plante.

Piramida de la Luvru

Muzeul Luvru este renumit pentru colec]ia sa de artefacte datand din toate perioadele istoriei. Atragand circa 10 milioane de turisti annual, Luvrul se remarca si prin cele trei piramide de sticla care ii impodobesc curtea. Prima dintre ele, contractata de presedintele François Mitterrand, a fost proiectata de renumitul arhitect I. M. Pei. Cea mai mare dintre piramide are 21,6 metri inal]ime, baza de 35 de metri si este alcatuita din 673 de panouri de sticla dispuse pe o structura de o]el.

Piramida Walter

Aflata si ea tot pe continentul american, Piramida Walter este monumentul dedicat de Universitatea din Long Beach sportului. Imensa structura are 18 etaje si a fost proiectata de arhitectul Don Gibbs si poate adaposti aproape sapte mii de persoane. Exteriorul din aluminiu este dispus pe o structura alcatuita din 18 de tuburi de o]el si poate adaposti noua terenuri de volei, un centru de fitness si sali de clasa.

Complexul istoric si arhitectural Kazan Kremlin

Un pic mai mare decat piramida Walter, Complexul si Monumentul Culturii si Divertismentului din Kazan Kremlin, in inima Rusiei, se ridica la o inal]ime de 30 de metri. Panourile de sticla cu care a fost prevazut de arhitec]ii Gulsine si Victor Tokarev permit vizitatorilor sa admire privelistea Kremlinului din Kazan, monument aflat in patrimoniul mondial. |nauntru, structura este prevazuta cu doua restaurante, sase baruri, sala de bowling, sala de sport, discoteca, cafenea si sala de concerte de 1.100 de locuri.

Palatul Pacii si Reconcilierii

Aflat in Astana, Kazakhstan, palatul este cea mai mare piramida din lista noastra, demna de un faraon, inalta de 62 de metri si cu o suprafa]a de 23 de mii de metri patra]i. Palatul a fost proiectat de biroul de arhitectura londonez Foster + Partners. Construc]ia a durat doi ani si a costat 85 de milioane de dolari. Structura adaposteste Muzeul de Istorie, Centrul de Cercetare a Religiilor Lumii si Biblioteca de Literatura Spirituala si Religioasa.

Material realizat de Monica Ady