GRADINA

GRADINA CASTELULUI VILLANDRY

Ultimul dintre marile castele din Valea Loarei construite in timpul Renasterii, Castelul Villandry este o bijuterie a culturii universale. Eleganta sobra a arhitecturii, careia i se adauga farmecul spectaculoasei gradini, il aduce pe lista locurilor obligatoriu de vizitat. Impunatorul castel nu fost vreodata locuinta unui rege sau curtesan, ci a Ministrului de Finante din timpul lui Francois I, Jean le Breton.

GRADINA CASTELULUI VILLANDRY

In locul unei vechi fortarete din care a pastrat doar fundatia si turnul, le Breton a construit ansamblul de cladiri integrate in natura pe care il putem vedea si azi. Minunata gradina este rezultatul anilor in care a fost ambasador in Italia si a studiat arhitectura peisagera.

GRADINA CASTELULUI VILLANDRY

In 1754, castelul a devenit proprietatea Marchizului de Castelano, care a adus cateva modificari in aspectul fatadei si in compartimentare. La sfarsitul aceluiasi secol a inceput degradarea castelului, succedandu-se mai multi proprietari. Abia in 1906 istoria castelului a reintrat intr-o epoca luminoasa. Atunci a devenit proprietatea doctorului Joachim Carvallo, care a reusit sa recreeze gradina plecand de la planurile epocii. Apa, piatra si vegetatia  – elemente de baza ale oricarei gradini renascentiste – s-au reunit spectaculos, redand castelului splendoarea verde care l-a inconjurat la inceput. De la Joachim Carvallo a ramas si o impresionanta colectie de arta. Iar eforturilor acestuia de a realiza o organizatie a proprietarilor monumentelor ii datoram azi deschiderea portilor castelurilor istorice catre publicul larg.

GRADINA CASTELULUI VILLANDRY

Gradina e impartita in noua patrate egale, separate de alei acoperite cu nisip. Fiecare zona contine o fantana, folosita la udarea florilor si a legumelor. Dincolo de frumusetea sa, aceasta a fost gandita ca o gradina de legume, din care nu lipsesc cartoful, varza, dovleacul.  Si ramane pana azi una dintre cele mai frumoase gradini de legume ale lumii.

Pentru mai multe informatii accesati  www.chateauvillandry.fr