GRADINA

GRADINA CASTELULUI HIGHCLERE

Multi dintre noi suntem fascinati de celebrul serial englez Downton Abbey, iar unul dintre motive il constituie fabulosul domeniu unde au avut loc filmarile, Highclere Castle, din tinutul Hampshire, Marea Britanie. Pana cand veti ajunge sa-l vizitati, va invitam sa admirati cateva imagini din romantica sa gradina.

Multumim contesei Carnarvon pentru sprijinul acordat in realizarea acestui material!

Azalee, foto: Lord Carnarvon

Situat la numai opt kilometri de Newbury, Berkshire, Castelul Highclere a fost ridicat, la sfarsitul secolului al XVII-lea, pe fundatia palatului medieval al episcopilor de Winchester, insa forma si dimensiunile actuale au fost desavarsite in secolul al XlX-lea, de renumitul arhitect Sir Charles Barry. De mai bine de 300 de ani, domeniul se afla in proprietatea familiei Carnarvon, actualii proprietari, al VIII-lea contele Carnarvon si sotia sa, demarand un amplu proces de refacere a castelului. Frumusetea si nobletea interioarelor au fost determinante pentru producatorii apreciatului serial Downton Abbey in alegerea sa ca loc de desfasurare a actiunii.

Frontiera florala si Peach House (sera de nectarine), foto: Lord Carnarvon

La fel de captivanta este insa si gradina castelului, de care se ocupa indeaproape contesa Carnarvon, pasionata de natura si de istorie. Tocmai de aceea, in acest an ea va publica un volum care va cuprinde istoria de trei secole a domeniului, cu momentele si oamenii importanti care au fost oaspeti aici.

Monks Garden, foto: Adam Hillier

In partea de sud-est a castelului se afla Monks’ Garden (Gradina Calugarilor), denumita astfel de la episcopii de Winchester, care au detinut proprietatea timp de opt secole, pana cand ea a intrat in posesia familiei Carnarvon. Exceptand zecile de pomi fructiferi existenti aici, spectacolul vizual este asigurat de superbii trandafiri cataratori, vedetele gradinii in luna iunie.  Alaturi de ei, incanta privirile tufele de penstemon, agapantus si muscate, dar si nesfarsitele covoare de lavanda.

Azalee primavara, foto: Lord Carnarvon

Dincolo de gardul viu format din arbori de tisa se desfasoara un alt spectacol inaltator, oferit, de aceasta data, de bujori, hortensii, maci, crambe, hortensii si trandafiri albi.

Nu poate fi ratata nici feerica Secret Garden, cu serpentinele sale si bogatia de culori ce dau parca navala in lunile iulie si august.

Pajiste de flori salbatice, foto: Lord Carnarvon

Ce alte secrete va mai poate dezvalui gradina Castelului Highclere? Puteti afla daca veti decide sa o vizitati; va asiguram ca nu veti fi dezamagiti!

Pentru mai multe informatii accesati www.highclerecastle.co.uk.

Text: Luminita Diculescu  Foto: Lord Carnarvon.