GRADINA

LES JARDINS D’ETRETAT,
POEZIE VIE

Pe stancile Coastei Alabaster din Normandia, in partea franceza a Canalului Manecii, se gaseste unul dintre cele mai surprinzatoare spectacole peisagistice ale lumii: Les Jardins d’Etretat. Integrat in patrimoniul mondial UNESCO, parcul face legatura dintre verdele luxuriant, arhitectura neo-futurista si arta contemporana printr-o perpetua reprezentatie ludica. Dincolo de piesele de arta care sunt integrate natural in peisaj, situl gazduieste adesea expozitii temporare care pun in valoare o data in plus poezia locului. Castigator al European Garden Award, proiectul isi propune sa celebreze si sa armonizeze diversitatea in toate cele sapte gradini tematice: Jardin Avatar, Jardin Emotions, Jardin Impressions, Jardin d’Aval, Jardin Zen, Jardin La Manche si Jardin d’Amont.

LES JARDINS D ETRETAT, JARDIN EMOTIONS

Jardin Avatar este, ca amplasare si concept, poarta de intrare in universul Les Jardin d’Etretat. In hinduism, avatarul reprezinta camuflajul unei zeitati intr-o forma atipica pentru a impiedica manifestarea raului. In Jardin Avatar chiar si copacii devin altceva: instalatia Clockwork Forest, creata de grupul britanic de artisti Greyworld, transforma arborii in ceasuri care, odata intoarse cu cheia, umplu spațiul de ritmicul tic-tac.

JARDIN EMOTIONS, LES JARDINS D ETRETAT

Seria de sculpturi din teracota din Jardin Zen, semnate de artistul rus Sergey Katran, au forma cuvantului arta rostit in diferite limbi. Vocea artei devine in mod simbolic vizibila si tangibila \n instalatia cu nume plin de conotatii: Pana cand lumea este plecata.

JARDIN IMPRESSIONS, LES JARDINS D ETRETAT

Jardin d’Aval este gandita ca un loc de repaos si intalnire pentru vizitatori. Aici chiar si piesele de mobilier sunt lucrari de arta: mesele flancate de banci, taiate dintr-un trunchi de stejar de 10 metri lungime, sunt realizate de catre sculptorul german Thomas Rosler.

JARDIN D AVAL

Scenografia Jardin d’Aval este inspirata din Alice in }ara Minunilor de Lewis Carroll. Arbustii, modelati in forme de arcade sau de turn, si colectia de orhidee recreeaza spatiul magic al povestii. Personajele cartii, amplasate in locuri nebanuite, asteapta parca sa fie descoperite de catre vizitatori.

Pentru mai multe informatii accesati www.etretatgarden.fr