GRADINA

Gradinile castelului Trauttmansdorff, paradisul Imparatesei Sissi

Gradinile castelului Trauttmansdorff (Tirolul de Sud, Italia) au primit distinctia ,,International Garden of the Year 2013’’ si ,,Italy’s Most Beautiful Garden’’ in 2005.

Atrasa de clima prielnica din Merano, al doilea oras al Tirolului de Sud (Italia), de frumusetea castelului Trauttmansdorff si, mai ales, a superbelor gradini din jurul acestuia, Elisabeta, sotia Imparatului Franz Joseph al Austriei, a locuit in castel la sfarsitul secolului al XIX-lea. El a fost construit in primele decenii ale veacului al XIV-lea, apoi a fost refacut si modernizat de mai multe ori, cele mai importante interventii producandu-se in urma cu aproximativ 150 de ani, cand castelul a fost imbogatit cu elemente arhitecturale in stil neo-gotic, iar gradinile au fost extinse. Astazi, ele reprezinta un obiectiv turistic in sine, atat datorita suprafetei considerabile pe care se desfasoara (12 hectare) si modului de organizare (pe o diferenta de nivel de aproximativ 100 de metri), cat mai ales bogatiei de plante existente aici, unele specii fiind foarte rare. In fiecare an, Gradina Botanica este vizitata de mai mult de jumatate de milion de turisti, care au ocazia de a admira una dintre cele mai vechi vite-de-vie din lume, dar si cea mai bogata colectie de salvie din Italia, cuprinzand 150 de specii. Un alt punct de atractie il constituie un maslin cu varsta de sapte secole si circumferinta de trei metri, iar toate acestea par “inecate” in oceanul multicolor creat de cele peste 200.000 de lalele! (exista chiar si o specie proprie, cunoscuta sub denumirea de “tulipa Trauttmansdorff”). Cele aproximativ 100 de peisaje florale din intreaga lume, care curpind toate arealele climatice, pot fi admirate timp de 8 luni pe an si sunt dedicate turistilor de toate varstele. Nesfarsitele covoare florale, printre care pare ca s-au “ratacit” mai multe pavilioane cu lucrari de arta, o superba gradina japoneza, o plaja cu nisip, “garnisita” cu palmieri, o zona rezervata numeroaselor specii de cactusi, dar si lacul din fata castelului, care gazduieste o multitudine de pesti colorati sunt tot atatea motive de rasfat pentru ochiul vizitatorului.

Copiii in special sunt atrasi de labirintul verde, de zonele populate cu pauni, iepuri si papagali multicolori, dar si de spatiul amenajat special pentru catarari in copaci.

Nu sunt de neglijat nici punctele de belvedere amenajate pe platforme suspendate, unde turistii au prilejul sa admire gradinile exotice, dar si peisajele spectaculoase catre muntii din apropierea orasului.

Pentru toate acestea, Gradinile castelului Trauttmansdorff au fost recompensate cu distinctia ,,International Garden of the Year 2013’’ si ,,Italy’s Most Beautiful Garden’’ in 2005.

Text: Luminita Diculescu; foto: www.shutterstock.com