GRADINA

Palatul Pena, Portugalia

Daca nu ar fi avut ca sursa de inspiratie, pentru realizarea Castelului Frumoasei din Padurea Adormita, celebrul Neuschwanstein din Germania, Walt Disney ar fi putut lua ca model exoticul Palat Pena, din Sintra, probabil cel mai important obiectiv turistic lusitan.

La fel ca eroul din basme, care, pentru a castiga iubirea frumoasei domnite, trebuie sa depaseasca mai multe obstacole, vizitatorul dornic a ajunge in fata minunatiei din Sintra e nevoit a face oarece sacrificii… Desigur, le poate „ocoli” mergand acolo cu trenuletul turistic, cu autobuzul ori cu masina inchiriata, dar parca nu are niciun farmec daca nu strabati la pas cei cativa kilometri de la gara pe soseaua serpuita care „foarfeca” padurea! Ultimul kilometru al drumului se face prin Valea Lacurilor, o superba gradina care, asa cum ii spune si numele, este dominata de mai multe lacuri care gazduiesc pesti multicolori si pe care se plimba semete lebedele negre. Apoi, vei simti ca intregul efort depus iti este rasplatit cu varf si indesat cand in fata ochilor ti se va desfasura impunator, arogant si colorat Palatul Pena!

Constructia lui a inceput in 1840 (pe fundatia unei manastiri ridicate cu 3 secole mai devreme), palatul urmand a servi ca resedinta Reginei Maria a ll-a si printului consort Fernando al ll-lea. Dupa 12 ani de munca, a rezultat o perla a romantismului portughez, care imbina seducator barocul cu goticul si cu elemente de arhitectura maura. Tasnind parca din inima stancilor, isi intampina oaspetii cu meterezele si turnurile sale falnice, crenelurile, scarile si terasele desfasurate pe mai multe niveluri, cu un melanj de arcade zvelte si bolti frante, totul pazit cu strasnicie de tritonul de deasupra intrarii principale. Iar toate acestea sunt invaluite de culori tari, care dau un plus de forta palatului: galben, roz, albastru si violet.

Palatul Pena face parte dintr-un domeniu vast, care se intinde pe nu mai putin de 200 de hectare, fiind strabatut de numeroase alei si poteci care dezvaluie privirii turistului un peisaj de vis: pepiniere cu trandafiri, camelii, rododendroni, dafini, arbori provenind din toate colturile lumii: pin marocan, tuia din America de Nord, arbori-feriga din Australia, gingko-biloba din China, carpen, pin etc, dar si o multime de sculpturi si fantani.

Inclus in Patrimoniul Mondial Unesco, Palatul Pena poate fi vizitat in intervalul orar 9.45-19.00 (parcul este deschis pana la ora 20.00) pana in data de 28 octombrie (dupa aceasta data programul va deveni mai scurt), iar biletul de intrare costa 14 euro pentru adulti si 12,5 euro pentru copii.

www.parquesdesintra.pt

Text: Luminita Diculescu; foto: Shutterstock.