GRADINA

Gradinile Funchal Madeira

In limba portugheza, Madeira inseamna “lemn”. Arhipelagul din Atlanticul de Nord, compus din mai multe insule, se afla la aproximativ 1000 de kilometri de Portugalia si are capitala la Funchal, acolo unde anual turisti din toata lumea vin sa admire multicolora Gradina Botanica.

Desi ideea constituirii unei astfel de gradini a incoltit inca din secolul al XVII-lea, visul a devenit realitate abia in 1960, iar de atunci, cele peste 2000 de specii de plante au dus faima insulei in intreaga lume. Aranjati disciplinat in straturi bine conturate, care creioneaza mai multe gradini tematice, zambesc multicolor lumii arbori tropicali, flori endemice, cactusi, plante de Himalaya, plante suculente, casute traditionale, plante medicinale si aromatice, palmieri, arbori de Cycadophita si multe altele. Poate cele mai spectaculoase dintre toate raman nesfarsitele “covoare” de orhidee, azalee si magnolii, care par ca-si unesc culorile si miresmele pentru a-si castiga pentru totdeauna un loc in inimile vizitatorilor.

La fel de impresionant este faptul ca toate plantele existente aici au mici etichete cu denumirea stiintifica, numele generic si originea lor. Nu lipsesc nici punctele de belvedere cu panorame care-ti taie respiratia, dar un interes la fel de mare il provoaca, in randul turistilor, Muzeul Natural de Istorie, aflat in incinta Gradinii Botanice. Fara a se desfasura pe o suprafata impresionanta (ocupa trei camere din cladirea principala a gradinii), muzeul atrage prin colectiile de roci, minerale, fosile, pasari, animale vertebrate si nevertebrate.

Un alt ”magnet” il constituie parcul Louro, care aduna laolalta poate cele mai frumoase si mai extravagante 500 de pasari din 60 de specii rare intalnite pe toata suprafata pamantului.

Gradina se intinde pe o arie de aproximativ opt hectare, este proprietatea statului portughez si indeplineste si rolul de Centru Stiintific si Cultural.

Gradina Botanica este deschisa zilnic, intre orele 9.00 si 18.00, iar biletul costa 4 euro (pentru un adult), respectiv 1,5 euro (tineri cu varstele cuprinse intre 6 si 18 ani). Exista insa si cateva zile pe an cand intrarea este libera: Ziua Mondiala a Padurilor (21 martie), Aniversarea Gradinii Botanice (30 aprilie), Ziua Mondiala a Muzeelor (18 mai ), Ziua Madeirei (1 iulie) si Ziua Mondiala a Turismului (27 septembrie).

Material realizat de Luminita Diculescu; foto: Shutterstock.