GRADINA

Butchart Gardens Vancouver

Canada, tara care „aduna” aproximativ 60% din lacurile planetei, are si unele dintre cele mai frumoase gradini publice din lume. Gradina botanica Butchart Gardens din British Columbia face parte dintre comorile tarii frunzei de artar.

Recunoscute oficial ca unele dintre cele mai frumoase gradini botanice de pe glob, Butchart Gardens atrag anual peste un milion de vizitatori din toate colturile lumii. In peste un secol de existenta, ele au strans mii de sortimente de flori si plante decorative, amenajate pe zone tematice, care fac deliciul turistilor. Printre ele, se „ascund” numeroase sculpturi in bronz, carusele, pavilioane, dar si spectaculoase specii multicolore de pasari.

Istoria acestui obiectiv turistic incepe in urma cu aproximativ 100 de ani, cand  membrii familiei de industriasi Butchart au construit mai multe gradini pe locul unei foste cariere de calcar. Amenajarea lor a fost lasata in grija arhitectului peisagist japonez Isaburo Kishida, care le-a transformat in adevarate opere de arta, asaltate imediat de vizitatori din toata tara. In 2009, la aniversarea centenarului, Gradinile Butchart au fost recunoscute oficial drept monument istoric national. Intinse pe o suprafata de 22 de hectare, ele sunt impartite in 5 gradini: Sunken, Japoneza, Italiana, Mediteraneana si de trandafiri. Daca in anotimpul cald cascadele de culori si texturi transforma aceste gradini intr-un tinut de basm, iubitorii de natura sunt asteptati sa le viziteze si iarna, cand vor fi intampinati de spectaculoase decoratiuni specifice anotimpului alb si de un patinoar de dimensiuni mari.

Primavara, vizitatorii sunt cuceriti de camelii, magnolii, narcise, rododendroni, ciresi ornamentali, lalele; vara, sunt rasfatati de trandafiri, cercelusi, maci de Himalaya, hortensii, bujori, iar toamna sunt cuceriti de culorile vibrante pe care le imprima gradinilor artarii japonezi, arbustii de callicarpa, daliile, cyclamenul, ginkgo, heptacodiumul etc.

Dar nu numai plantele si pasarile multicolore atrag turistii, ci si numeroasele opere de arta adunate in timp de membrii familiei Butchart, din calatoriile facute in jurul lumii. Incepand cu 2008, vizitatorii pot admira frumusetile gradinilor facand o plimbare in barca cu motor care functioneaza pe timpul verii. In 2009, a fost inaugurat Parcul Copiilor, in cadrul caruia se gaseste un carusel care are sculptate in lemn 30 de animale, din toate zonele lumii. Operele au fost realizate de sculptori artisti in arta caruselului si reprezinta un omagiu adus vizitatorilor din toate colturile globului. Pavilionul copiilor are si o sala de dimensiuni mari, unde pot fi organizate diferite evenimente.

Inca de la infiintarea gradinilor, familia Butchart a organizat, pentru prieteni, mici concerte de muzica clasica. Respectand traditia, in lunile iulie si august, The Butchart Gardens este locul unde au loc spectacole de divertisment, dar si concerte de jazz ori muzica clasica.

Nu pot fi ignorate nici restaurantele si gelateriile care folosesc, in prepararea produselor, plante din propria productie, iar la plecare, vizitatorii pot cumpara, ca amintire, seminte de plante care se gasesc in gradinile Butchart.

Text: Luminita Diculescu; foto: Shutterstock.