AGENDA NEWS AGENDA

Noaptea muzeelor

Scara_voievozilor_MNAR

De 11 ani publicul romanesc se bucura de o noapte in care muzeele din toata tara isi deschid portile cu evenimente si expozitii speciale pentru a celebra alaturi de alte mii de institutii similare din Europa Noaptea Muzeelor. De multa vreme nu mai este doar o sarbatoare a muzeelor ci si a partenerilor care, an de an, se alatura acestui eveniment ce anima orasul, este practic o sarbatoare a industriilor culturale si creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele. Mai mult decat atat, acest brand cultural a generat in spatiul romanesc alte astfel de evenimente construite dupa acelasi tipic: Noaptea Galeriilor, Noaptea Institutelor Culturale, Noaptea Birourilor de Arhitectura, Noaptea Caselor deschise, etc.

Editia din acest an a fost una cu totul speciala pentru ca a fost marcata de un protest pe care Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania l-a propus tuturor muzeelor din tara, membre sau inca neafiliate la organizatie. In acest an, cu ocazia Noptii Muzeelor, MNAR s-a alaturat Retelei Nationale a Muzeelor din Romania pentru a protesta fata de saracirea ireversibila a patrimoniului muzeal national din cauza restituirilor de bunuri culturale si cladiri care au adapostit muzee. Demersul si-a propus sa contribuie, de asemenea, la accelerarea gasirii unor solutii legislative echilibrate care sa opreasca acest fenomen. Sub titlul Priveste arta! Arta te priveste!, MNAR a propus publicului, pe langa vizita in Galeria Ntionala si in expozitiile temporare deschise in nocturna, un periplu mai putin obisnuit intr-o Galerie de (ne)uitat. Aceasta a cuprins ramele si soclurile catorva dintre lucrarile ce nu mai fac parte din patrimoniul muzeal in urma unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Noaptea Europeana a Muzeelor este un eveniment international initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta aflat in acest an la cea de-a 11-a editie. Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor sunt principalii sustinatori ai Noptii Europeane a Muzeelor, pandantul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor, care are loc intotdeauna pe 18 mai.

www.noapteamuzeelor.ro