LIFESTYLE TRAVEL

PARIS, NOUS T’AIMONS

Cel mai popular oras al lumii, Parisul este greu de descris in doar cateva propozitii. Am putea folosi cuvinte pe care le-ati mai auzit si cu care nu am risca sa dam gres, ca romantic, plin de istorie, spectaculos, oras al luminilor sau oras al iubirii. Niciuna dintre aceste caracterizari insa nu il pregateste pe un nou vizitator pentru ceea ce va intalni aici. Abunand de cultura, arta, frumusete si istorie, Parisul i-a inspirat pe Hemingway si Balzac, pictori impresionisti si cantece de dragoste. Are aproape valente magice si nu inceteaza niciodata a genera surpriza, incantare si uimire.

PALATELE

Muzeele Parisului sunt o lectie de istorie in sine, majoritatea laudandu-se cu o existenta care se intinde pe mai multe secole. Putem vorbi la nesfarsit despre frumusetea Palatului Versailles, resedinta regilor francezi, opera a lui Ludovic al XIV-lea, care a considerat Luvrul, palatul unde locuia initial, prea mic pentru ambitiile sale de eleganta si grandoare.

Lista continua cu Palais Garnier, o capodopera arhitecturala inaugurata in 1875, la cererea lui Napoleon al III-lea, si care gazduieste opera nationala. Sau cu Grand Palais, cu al sau fascinant acoperis din sticla, construit pentru Expozitia Mondiala din 1900 si care gazduieste acum o gama extrem de variata de evenimente nationale si internationale. Nu uitam nici de Petit Palais, inaugurat cu aceeasi ocazie, unde se afla Muzeul de Arte Plastice. Lista nu este nici pe departe aproape de final, cu atat mai mult cu cat in Paris pana si hotelurile sunt amplasate in foste palate.

VERSAILLES

BISERICILE SI CATEDRALELE

Capitala a monarhilor francezi, Parisul este si capitala relicvelor spirituale, a bisericilor si catedralelor marturie a complexei mosteniri crestine care a dominat orasul de la caderea Imperiului Roman pana la Revolutia Franceza. Din punct de vedere tehnic, orasul avea o singura catedrala, Notre Dame de Paris, restul edificiilor religioase fiind clasificate fie ca biserici, fie ca bazilici. Dupa incendiul care a distrus Notre Dame, minunea gotica de secol XII cu care se lauda capitala franceza, lista incepe cu Sacre Coeur, bijuteria Montmartre-ului, monument de data relativ recenta finalizat in 1919. In contrast cu stilul gotic al Notre Dame-ului, Sacre Coeur a fost construita in stil romano-bizantin, interiorul fiindu-i acoperit cu frunze de aur si alte elemente decorative flamboiante. Nu uitati de Sainte-Chapelle si ale sale vitralii uluitoare de secol XIII, sau de bazilica Saint-Denis, unde sunt imormantati 43 de regi si 32 de regine.

BASILICA SACRE COUER

GRADINILE SI PARCURILE

Lista de superlative cu care se lauda Parisul nu se opreste la cladiri, ci continua cu unele dintre cele mai frumoase spatii verzi din lume. Amintim de gradinile Versailles, pentru vizitarea carora cu greu va ajunge o zi. |nsa cea mai veche si mare gradina publica din Paris este Jardins des Tuileries, proiectata de acelasi arhitect care a gandit gradinile Versailles. Gradinile Luxembourg s-au nascut din dorinta Mariei de Medici de a spori frumusetea palatului cu acelasi nume si este o explozie de culoare intinsa pe 22 de hectare. Menita a servi drept gradina de ierburi medicinale pentru regalitatea franceza, Jardin des Plantes este de fapt cea mai importanta gradina botanica din Franta. Cele 170 de specii de trandafir va vor convinge cu siguranta. Unul dintre cele mai pictate spatii verzi, Parcul Monceau este si extrem de divers, avand o piramida egipteana, coloane corintice, un pod venetian si o pagoda chinezeasca. Lista continua cu Gradina Buttes-Chaumont sau Piata Batignolles.

VERSAILLES JARDINS

ALTE MONUMENTE

Nu putem vorbi de Paris fara sa amintim de Tour Eiffel, „doamna de fier”, cum a fost supranumit, construit pentru centenarul Revolutiei Franceze la Expozitia Mondiala din 1889. La momentul inaugurarii, era cea mai inalta cladire din lume. Atrage 7 milioane de vizitatori si se spune ca, de la lansare, mai mult de 250 de milioane de oameni i-au urcat treptele. De altfel, este cel mai vizitat monument cu intrare din lume. Nu avem cum sa uitam nici de Arcul de Triumf, construit din ordinul lui Napoleon, pe locul caruia initial trebuia ridicata o cladire de trei etaje sub forma de elefant. Constructia a durat 30 de ani, iar Napoleon a murit inainte de finalizarea structurii.

Pe lista trebuie inclus si Luvrul care, desi intra in categoria palatelor, este la momentul actual cunoscut drept cel mai mare muzeu din lume, expunand peste 38.000 de obiecte de arta. Nu uitam nici de Hotel des Invalides, unde se afla mormantul lui Napoleon, dar nici de Sorbona, cea mai renumita universitate franceza.

ARCUL DE TRIUMF, PARIS