LIFESTYLE TRAVEL

NEW YORK,
ORASUL CARE NU DOARME NICIODATA

Unul dintre cele mai mari orase ale lumii, New York-ul ofera nenumarate posibilitati de petrecere a vacantei, de la spectacolele de pe Broadway, la peisaje si repere urbane spectaculoase, cum ar fi Statuia Libertatii, Cladirea Empire State, Podul Brooklyn, Central Park, faimoasele cartiere si multiplele muzee renumite pe plan mondial.

Un oras al contrastelor si recordurilor, New York-ul adaposteste rezerva nationala a Statelor Unite, adica 25% din lingourile de aur din lume si un cartier – Brooklyn – care in sine ar fi cel de-al patrulea oras ca marime al Statelor Unite. Totodata, aici gasim cea mai numeroasa populatie chineza din afara continentului asiatic, dar si cea mai numeroasa populatie portoricana dintre toate orasele lumii. Cu asa o biografie, nu e de mirare ca mai mult de 47% din locuitorii “Marelui Mar”, cu varsta de peste cinci ani, vorbesc acasa o alta limba straina decat engleza. Iata doar cateva dintre obiectivele de neratat:

Statuia Libertatii si Insula Ellis

Construita in 1886, Statuia Libertatii a fost daruita Statelor Unite de Franta. Este cea mai mare statuie din lume si cantareste peste 204 tone. Insula Ellis a fost inclusa in cadrul Monumentului National pe 11 mai 1965, iar pe aici au intrat in Statele Unite, intre anii 1892 si 1954, aproximativ 12 milioane de vapoare cu aburi. Pentru a vizita statuia, exista un feriboat care pleaca din Battery Park, in extremitatea sudica a Manhattan-ului.

Times Square

Cunoscuta anterior cu numele de Piata Longacre, Times Square si-a luat numele, in 1904, de la turnul care adapostea ziarul New York Times. Mult timp inima cartierului de teatre al New York-ului, piata a cunoscut o perioda neagra, in timpul Marii Crize, cand multe teatre au fost inchise si zona a devenit una de evitat. Pentru revitalizarea pietei, aici au fost invitate sa se mute companii renumite, cum ar fi Disney. Acum, locul este luminat zi si noapte de imense panouri publicitare si abunda de magazine, cinematografe, teatre si restaurante.

 

Empire State Building

Impreuna cu Statuia Libertatii, este unul dintre cele mai cunoscute repere ale orasului. Cu cele 102 etaje de arhitectura art-deco, cladirea de 381 de metri, data in folosinta in anul 1931, a fost multa vreme cea mai inalta constructie din lume, pana a fost detronata, 41 de ani mai tarziu, de turnul 1 al World Trade Center. De la observatorul situat la etajul 86 al cladirii, vizitatorii au o panorama spectaculoasa. |n zilele senine se pot zari chiar si statele vecine: New Jersey, Pennsylvania, Connecticut si Massachusetts.

Central Park

Locul de joaca al new yorkezilor, acest parc imens este ceea ce transforma orasul in ceva mai mult de o jungla urbana. Cu numeroase atractii, Central Park a aparut intr-o multime de emisiuni TV si filme si unele dintre locurile cu care vizitatorii sunt probabil deja familiari sunt Strawberry Fields, Gradina Zoologica si lacul pe care vara se navigheaza si iarna se patineaza. Desi o plimbare pe jos e o varianta placuta, cea mai recomandata alegere este inchirierea unei biciclete.