INTERIOARE

Texturi naturale in ambient contemporan

Apartamentul prezentat in aceste pagini, amenajat de arh. Ciprian Manda, este amplasat in cadrul unui complex nou de locuinte. Suprafata totala a casei, care este configurata pe doua nivele, este de aproximativ 110 mp, beneficiind de terase generoase.

Foto: Silva Artis/Aliona Danielescu

In cele ce urmeaza va prezentam zona pe care o consideram cu adevarat spectaculoasa, respectiv nivelul de jos al apartamentului si scara care face legatura cu etajul.

Tema de proiectare primita nu a fost una restrictiva si a evoluat pe parcursul desfasurarii lucrarilor, orientandu-se inca de la inceput catre o imagine de loft, spatiu reconvertit, prin pastrarea texturii betonului si a caramizii.

Unul din elementele-cheie ale amenajarii a fost prezenta lemnului, de la pardoseala din lemn albit la textura lemnului vechi de pe pereti si mobilierul bucatariei sau lemnul ars al treptelor scarii. Acestei prezente calde i-a fost contrapusa textura bruta a betonului si precizia metalului ruginit, pentru un contrast ce urmareste vibrarea si nuantarea spatiului.

Lumina, prezenta atat indirect, cat si sub forma de corpuri de iluminat industriale, joaca de asemenea un rol important, subliniind discret texturi si linii importante.

Un spatiu cu propriul sau caracter a fost cel al baii, care s-a configurat in jurul oglinzilor mari, unde metalul si lemnul sunt elemente esentiale in realizarea ambientului.

In ceea ce priveste scara de metal ce leaga nivelul de zi de zona de noapte, arhitectul si echipa sa au incercat sa o pastreze cat mai curata vizual, prezentand doar o placare a treptelor cu lemn ars de stejar (realizarea tuturor pieselor din lemn masiv apartine companiei Silva Artis). Textura ruginita este folosita pentru ca aduce autenticitate si se leaga mai bine cu restul elementelor existente in spatiu.

Declaratie

“Am optat pentru console puternice, care nu adauga o greutate vizuala, ci, dimpotriva, dau senzatia de plutire, de imponderabilitate, tocmai pentru a pastra cat mai mult din caracterul existent al interiorului brut.”

Arhitect Ciprian Manda