INTERIOARE

ISTORIA RENĂSCUTĂ
A UNEI CASE DE PATRIMONIU

Descoperă povestea unei transformări remarcabile a unei case de patrimoniu, o capodoperă a eleganței neo-românești, al cărei proprietar și-a dorit să redea spiritul autentic al proprietății construite în anii 1930 în București, printr-un design interior care să îmbine tradiția cu contemporaneitatea. Amenajarea clădirii pe trei niveluri cu curte interioară a durat doi ani și a implicat consolidarea întregii construcții. Fiecare detaliu a fost meticulos planificat: de la tapiseria colorată din foaier, la ușile înalte și elegante, și până la vitraliul unic creat special pentru această casă. Cu un accent pe confort, calitate și tehnologie, această locuință reușește să ofere o experiență unică, îmbinând armonios tradiția cu modernitatea într-un design atemporal.

Înainte de a începe renovarea casei pentru noul proprietar, aceasta avea un interior foarte modern care nu se potrivea deloc cu stilul neo-românesc al casei construite în anii 1930, în București. Acesta a dorit ca designerul că conceapă un design interior care să aibă acel suflu românesc de odinioară inserat într-un ambient contemporan care să beneficieze de toate facilitățile tehnologiei moderne, cu materiale de bună calitate care să reziste mulți ani de acum înainte.

Amenajarea casei care se desfășoară pe 3 niveluri, demisol, parter si mansardă și are curte interioară, a durat aproximativ doi ani, deoarece clădirea a fost consolidată, iar lucrările au fost unele de amploare, inclusiv pe partea de interior.

La demisol se află dormitorul matrimonial cu dressing și baie proprie, un birou, dar și diverse camere tehnice și spații de depozitare. La parter, se află foaierul, living room-ul, dining-ul, bucătăria, camera de studiu și baia oaspeților. La mansardă se află dormitoarele copiilor și al babysitter-ului, fiecare cu baie proprie.

Foaierul este o zonă specială, deoarece, pereții au fost placați cu o tapiserie care se folosește în general în palate și muzee, mai ales în zona de vest a Europei. Tapiseria este colorată, vioaie, tinerească și se integrează armonios în ambientul grandios al casei. Pentru a crea un echilibru, arhitecta a gândit pe pereți zone cu lambriu personalizat, care să facă conexiunea cu ușile.

Ușile au fost create integral pentru a se potrivi cu designul casei, astfel că, înainte de montajul final, s-au făcut câteva mostre de uși pentru a vedea cum ar arăta în realitate 1:1. Înălțimea ușilor este atipică, fiind mult mai înalte decât cele standard de 2.1 m. Sticla ușilor este din cristal, iar mânerele sunt în stilul art-deco. Parchetul a fost personalizat cu trei tipuri de lemn (stejar, cireș și frasin), iar în desenul pardoselii a fost inserată o bandă perimetrală pentru a reda eleganță și unitate întregului spațiu.

Livingul este primitor, relaxant, cu fotolii elegante și confortabile. Nuanțele de albastru sunt predominante și pot fi regăsite atât în textilul canapelei cât și în cel  al draperiilor. S-a creat un contrast prin utilizarea mobilierului din lemn de nuc și s-a adăugat un plus de eleganță prin materialele premium precum mătasea și marmura.

În dining, vedeta amenajării este candelabrul Meshmatics creat de designerul olandez Rick Tegelaar. Lumina sa fină oferă un aer sofisticat interiorului.

Bucătăria, pe lângă designul său spațios și primitor, este echipată cu electrocasnice de ultimă generație printre care un rotisor în stil vintage, care reprezintă centrul de interes în aceasta cameră.

Scara a fost complet refacută, fiind gândită astfel încât să se integreze în stilul casei. S-a pornit de la o poză mai veche cu zona scării pentru a putea crea un design similar cu cel original. Linia ei grațioasă, cu mâna curentă din lemn nobil aduce un plus de valoare casei. În contrast cu nuanțele treptelor și a balustradei, culoarea navy-blue a pereților și aplicele moderne oferă un rafinament desăvârșit. Urcând pe casa scării, un vitraliu asemeni unei bijuterii, realizat special pentru a contribui la măreția spațiului, captează privirile.

Cea mai mare parte din demisol a fost destinată dormitorului matrimonial care are un dressing foarte spațios și o baie proprie. Demisolul a avut o constrângere, și anume înălțimea destul de mică a tavanului comparativ cu parterul sau mansarda. Astfel, s-au păstrat vizibile grinzile pentru a lăsa spațiul să respire și s-au  gândit scafe doar în anumite zone pentru a putea pune spoturi încastrate.

Atmosfera casei este una nobilă, plină de rafinament, accentul fiind pus pe confort, calitate și tehnologie. Ideea a fost ca o familie cu doi copii să poată trăi într-o casă de patrimoniu precum într-o casă normală, nu ca într-un muzeu, bucurându-se zilnic de frumusețea și energia unui design atemporal.

 

Arhitect de interior Iulia Iuga-Dohmen, INSPIRED DESIGN, www.inspireddesign.ro