LIFESTYLE TIMP LIBER

DANTE CAFE&DINE

Restaurantul Dante Café & Dine,  amplasat in orasul Alba Iulia, in fata portii de intrare in cetate, isi asteapta clientii intr-un ambient in care se regaseste un mix de stiluri si materiale utilizate in perioada construirii cetatii Alba Carolina si transpuse in epoca poetului Dante Alighieri. Intr-o abodare moderna, restaurantul ii invita pe oaspeti la o experienta culinara internationala apreciata si de cei mai pretentiosi consumatori.

Interiorul capteaza imediat atentia gratie prezentei a doua fresce realizate din fototapet, una reprezentand nasterea zeitei Venus, cealalta intitulata Primavera, opere ale pictorului renascentist Sandro Boticelli. Aceasta alegere nu a fost intamplatoare, Boticelli fiind unul dintre cei mai pasionati cititori ai operelor lui Dante.

Forma spatiului ocupat de aceste doua fresce, accentuata prin prezenta celor doua banchete curbate, este preluata din elemente de acelasi fel existente in interiorul cetatii.

Pentru cromatica restaurantului s-au folosit predominant culorile naturale ale materialelor, nuante calde si calme, pentru a rezulta o ambianta cat mai familiara. In contrast vin culoarea neagra, care confera eleganta localului, dar si accentele de turcoaz, menite a asigura nota de buna-dispozitie necesara unui astfel de spatiu.

Amenajarea interioara a restaurantului concentreaza elemente stilizate din perioada Renasterii (sec. XIV-XVI) si a celei in care a fost ridicata Alba Carolina (secolul XVIII): marmura, mozaicul si metalul. Acesta din urma este concentrat pe axul central al restaurantului, dar si pe portiunea de tavan din imediata apropiere a peretelui cu caramida, sub forma de riflaje. Prin amplasarea acestora aici designerii au urmarit realizarea unui contrast intre forma, stil si culoare.

Forma rafturilor metalice este preluata din sigla stilizata a orasului Alba Iulia. Marmura si mozaicul duc cu gandul la sculptura italiana, metalul “trimite” la perioada medievala, in care a fost conceputa Alba Carolina, multe elemente metalice fiind prezente si acum in interiorul cetatii.

Restaurantul Dante Café & Dine are doua incaperi, una principala, unde este amplasat si barul, cu doua intrari de pe terasa, si alta secundara, aceasta din urma putandu-se folosi ca spatiu inchis, prin culisarea unei usi din sticla sablata, care, atunci cand este deschisa, este ascunsa in perete. In acest spatiu, designerii au folosit, pe un perete, o enumerare a tuturor materialelor si texturilor regasite in restaurant, iar pe tavan sunt riflaje din lemn, pentru o ambianta cat mai calda.

Localul se desfasoara pe o suprafata de aproximativ 200 de metri patrati, are o capacitate de peste 50 de locuri si dispune de un separeu pentru mese de protocol sau intalniri de afaceri.

Conceptul amenajarii si toate materialele folosite au fost furnizate de Designers HUB Studio din Timisoara.

DECLARATIE

“Acest proiect a pornit din pasiune. Ne dorim ca Dante Café &Dine sa devina acel loc pe care l-am asteptat cu totii si de care consider ca Alba Iulia avea nevoie, un restaurant in care vom incerca sa transformam experienta culinara intr-o experienta a emotiilor, de neuitat. Am incercat sa acordam o atentie deosebita fiecarui detaliu, de la decor pana la preparate, pentru ca oaspetii nostri sa-si doreasca sa revina cu drag.” Cristina Marginean, administrator restaurant

Text: Luminita Diculescu; foto: Robert David.

DESIGN
Designers HUB Studio
Designer Cristi Serban
www.designershub.ro
https://www.facebook.com/pg/dantealbaiulia