lifestyle travel

Hoteluri “cool” si la propriu si la figurat

Creatii efemere, care se topesc la primele raze mai puternice de soare si trebuie reconstruite in fiecare an, hotelurile de si din gheata sunt printre cele mai “cool” optiuni de petrecere a vacantei. Arhitectii si artistii folosesc tone de zapada si gheata pentru a da nastere in fiecare iarna unor structuri cu un design nou. In lume exista la ora actuala doar 20 astfel de constructii din gheata, printre ele numarandu-se si indigenul nostru hotel de la Balea Lac . Desigur, nu le recomandam celor frigurosi, caci temperaturile nu pot fi indurate fara pijamale calduroase si licori cu multe grade in plus care sa le compenseze pe cele in minus din camere.

Hotel de Glace, Canada

Este al 15-lea an de existenta al hotelului canadian, singurul de acest gen din America si unul dintre cele mai spectaculoase din lume. Dotat cu 44 de camere, Hotel de Glace le ofera oaspetilor prilejul de a descoperi secretul din spatele constructiei structurii, precum si sansa de a participa la un curs de sculptura in gheata unde isi pot face singuri paharul din care vor bea pe durata sederii lor aici. Tema folosita de artisti pentru 2015 este Spatiul si Timpul. Creatiile lor duc vizitatorii intr-o calatorie uimitoare, unde trecutul si viitorul raman inghetate in timp. Cel putin pana cand temperaturile vor creste peste 0 grade Celsius. Pretul camerelor variaza intre 683 si 768 de dolari. Pentru mai multe informatii, accesati www.hoteldeglace-canada.com.

IceHotel, Jukkasjarvi, Suedia

Desi este situat intr-o localitate cu un nume aproape imposibil de pronuntat, aceasta structura este primul hotel de gheata din lume si totodata primul in top ca dotari si aspect. Cu cele 50 de camere reci si 30 de camere incalzite ale sale, 30 de mii de tone de zapada si 10 mii de tone de gheata, IceHotel este mai mare si mai impresionat decit oricare dintre rivalii sai. Apartamentul de lux de aici este dotat cu o sauna privata, iar camerele sunt adevarate opere de arta apartinand unor artisti din intreaga lume. In ciuda tuturor acestor lucruri, presul camerelor nu este unul exorbitant, el variind intre 389 si 677 de dolari. Pentru mai multe informatii, accesati www.icehotel.com.

SnowHotel, Kirkenes, Norvegia

Structura este situata in nordul Norvegiei, nu departe de granita cu Rusia. Hotelul, barul si capela sunt reconstruite in fiecare iarnacu ajutorul sculptorilor in gheata care participa la renumitul festival al ghetii din Harbin, China. SnowHotel si-a deschis portile pentru prima data in 2006 si fiecare camera de aici este o mica comoara cu un diametru de cinci metri, in care oaspetii dorm in saci de dormit, pe o saltea cu izolatie termica. Desi afara temperaturile pot ajunge si la minus 30 de grade Celsius, inauntru temperatura se mentine la “doar” minus patru. Pentru mai multe informatii, accesati www.kirkenessnowhotel.com.

Lainio, satul de zapada din Finlanda

Acoperind o suprafata de aproximativ 20 de metri patrati, Lainio este amplasat in Laponia, la 200 de kilometri deasupra Cercului Polar. In fiecare an, la constructia stucturilor de aici sunt folosite aproximativ 15 milioane de kilograme de zapada si 300 de mii de kilograme de gheata. Satul isi schimba in fiecare an forma, dimensiunea si designul. Pretul pentru cele 23 de camere variaza intre 238 si 422 de dolari si aici mai gasiti un restaurant de gheata, un bar, o capela unde pot fi oficiate nunti si o vasta retea de coridoare pline de spectaculoase opere de arta din gheata. Pentru mai multe informatii, accesati www.snowvillage.fi.