LIFESTYLE TIMP LIBER

Interbelic Victoria, cocktail bar

Desfasurat pe o suprafata de 358 de metri patrati, clubul-restaurant se remarca prin atmosfera barurilor americane din timpul prohibitiei redata de arhitectii Calin Radu si Dan Enache.

Text: Luminita Diculescu; foto: Radu Malasincu

Amplasarea in apropierea elegantului magazin interbelic Lafayette (redenumit, in perioada comunista, Victoria) i-a inspirat pe arhitecti sa realizeze o amenajare care sa aminteasca de atmosfera anilor dintre cele doua razboaie mondiale. Proiectul realizat de ei permite ca Interbelic Victoria sa indeplineasca doua functiuni, in sensul ca in timpul zilei este restaurant, iar seara devine club.

Ca material principal s-a folosit alama (regasita la instrumentele utilizate in muzica jazz): pianul din hol, cortina specifica scenei, instalatiile din becuri incandescente care formeaza firma luminoasa de deasupra barului. De asemenea, barul este din alama, un material cald ca prezenta, datorita aspectului, culorii si alaturarii mentale cu muzica si becurile Edison, elegante si spectaculoase chiar de la inventarea lor, in 1879.

Din categoria materialelor tipic industriale, reci, sunt betonul aparent utilizat la plafoane si metalul natur (intalnit la barele de otel si la grinzile de otel descoperite in urma decopertarii tavanului). In contrast cu acestea, s-a apelat la elemente calde, pretioase: la banchete si cortine s-au utilizat materiale textile, iar tabliile meselor sunt din lemn de nuc masiv. Ele au picioarele din fier beton si sunt completate de scaunele din colectia “Chaise A”, de la Tolix, un model conceput de francezul Xavier Pauchard in perioada interbelica si care a devenit rapid extrem de popular pe tot teritoriul Hexagonului.

Legatura cu magazinul Victoria este facuta de manechinele reinterpretate, imbracate in catifea rosie si transformate in corpuri de iluminat.

Un element inedit il constituie garsoniera amenajata in spatele cortinei, care serveste ca spatiu de protocol pentru artistii, barmanii sau bucatarii invitati la diverse evenimente. Elementul spectaculos de aici il constituie vederea asupra scarii de evacuare a magazinului Victoria, care aminteste de arhitectura cladirilor new-yorkeze.