LIFESTYLE TRAVEL

Viena, imperiala si romantica

Considerata de multi drept capitala culturala a Europei, de altii Orasul Muzicii, supranumita “orasul viselor”, Viena este prin excelenta un oras imperial, atat la propriu, cat si la figurat. Populata de palate superbe, capitala Austriei reprezinta visul oricarui iubitor de arta, o adevarata casa a comorilor. Orasul lui Mozart, Beethoven, Schubert si Haydn, dar si al lui Gustav Klimt si Egon Schiele, Viena multumeste orice turist cu infinitele atractii pe care le propune. Iata, mai jos, doar cateva dintre ele.

Palatul si Gradinile Schonbrunn

Spectaculosul edificiu de secol XVIII merita vizitat nu doar pentru arhitectura magnifica si bogata-i istorie, ci si pentru frumusetea gradinilor care il imprejmuiesc, incluse pe Lista Patrimoniului UNESCO. Una dintre principalele atractii ale Vienei, palatul in stil baroc adaposteste mai mult de 1.441 de camere si apartamente, inclusiv cel care i-a apartinut imparatesei Maria Tereza. Turul constructiei ii plimba pe vizitatori prin Apartamentele Imperiale, dandu-le sansa sa intre in dormitorul imparatului Franz Joseph unde pot vedea inca patul de campanie in care acesta si-a dat sfarsitul.

Domul Sf. Stefan

Datand din secolul XII, Domul Sf. Stefan este cel mai important edificiu gotic al Vienei. Cu 107,2 metri lungime si 34,2 metri latime, constructia este dotata cu patru turnuri, cel mai înalt fiind cel sudic, cu 136,44 metri. Chilia din turn este accesibila urcând 343 de trepte. Domul este dotat cu 13 clopote si se lauda totodata cu al doilea cel mai mare clopot bisericesc functional cu balans liber, Pummerin, amplasat in turnul nordic. Pe parcursul anilor, domnul a fost reconstruit de nenumarate ori, pentru prima data in secolul XIII, urmand reconstructia in stil gotic din secolul XIV. Turnul sudic, numit Steffl, inalt de 137 de metri, a fost adaugat in secolul XV. |ntreaga structura a fost pentru ultima data reconstruita dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial.

Palatul Hofburg

Pentru mai mult de sase secole curtea oficiala a dinastiei Habsburg si, incepand din anul 1275, resedinta tuturor monarhilor austrieci, Hofburg este probabil unul dintre cele mai semnificative din punct de vedere istoric palate vieneze. Complexul consta in numeroase constructii care reflecta diverse perioade, cu stiluri arhitecturale mergand de la gotic, la renastere, baroc si rococo. Cele 18 grupuri de cladiri au 19 curti si 2.600 de camere. Printre atractiile principale se numara Apartamentele Imperiale, Muzeul Sisi, Capela Imperiala, Muzeul de Istorie Naturala, Libraria Nationala a Austriei si Trezoreria, cu relicve datand din vremea Imperiului Roman.

Palatul Belvedere

Constand de fapt in doua splendide constructii baroce, Unteres Belvedere si Oberes Belvedere (Palatul de Jos si Palatul de Sus), avem de-a face cu un alt obiectiv vienez de neratat. Ambele cladiri sunt prevazute cu cate o spectaculoasa Sala de Marmura, statui si fresce. Printre alte constructii importante ale complexului mentionam Palatul de Iarna, cladire baroca care a adapostit pe vremuri Trezoreria Curtii, Orangeria, grajdurile palatului, Gradinile Belvedere si fantanile care leaga principalele doua constructii. De neratat este si vasta colectie de sculpturi si picturi datand din secolul XII, pana in secolul XVI.