INTERIOARE

Ambient modern cu accente interbelice

Doi tineri moderni, dar pasionati de obiecte vechi de arta, si-au dorit o amenajare a caminului lor care sa pastreze elementele originale ale locuintei construite in perioada interbelica. Arhitectul Alex Bucur a realizat o ambientare simpla, dar de efect.

Text: Luminita Diculescu; foto: Robert David.

Peretii existenti din caramida au fost curatati de tencuiala si vopsiti, pentru a revela textura lor. S-au pastrat placutele de ceramica originale ale casei si au fost refacute arcurile deschise, usor frante dintre diferite zone ale livingului, acestea constituind un element sarmant al cladirii.

Culori discrete, tonuri de gri (canapea, perdele, covoare), argintiul metalic al corpurilor de iluminat, al aparatelor electrice, picioarelor mesei de dining, tamplaria din aluminiu a ferestrelor, la care se adauga accente de negru (soba metalica, zona de depozitare a lemnelor pentru foc, scaunul de dining, ramele tablourilor) creeaza un ambient de inspiratie scandinava.

Livingul este impartit in doua zone: una care cuprinde diningul si spatiul media si alta de discutii, ele fiind despartite printr-un arc decorativ. Locul de luat masa este reprezentat de o masa creata de arhitect. Ea are picioare industriale, din metal crud slefuit si blat de lemn de stejar, furnizat de compania Parchet pe Viata.

Piesa de rezistenta a zonei de zi este lada de zestre datand de la 1878, mostenita de proprietari de la strabunicii lor si reconditionata. Atrag atentia atat frumusetea ei, cat si nuanta rosie in care a fost pictata, constituind accentul de culoare al casei.

Biblioteca a fost realizata sub al doilea arc decorativ din casa. Este prevazuta cu un loc pentru lemnele de foc (care au si rol decorativ) si are rafturi deschise, pentru a lasa sa se intrevada peretele din caramida vopsita in alb.

Usile bucatariei si baii, care comunica direct cu livingul, au fost realizate pe comanda, cu hublou si bandouri de protectie din inox, in stilul usilor bucatariilor din restaurante. Pe langa aspectul industrial, hublourile au rolul de a aduce lumina naturala in living.

Dormitorul matrimonial iese in evidenta prin tapiseria in tonuri de gri, dar si prin mobilierul alb lucios. El are un balcon cu elemente maure deschis catre o mica gradina, colt perfect pentru lectura intr-o dupa-amiaza de vara.