DESIGN DESIGN NEWS

Arta nomada la Stockholm Design Week

Proiectul social Mesteshukar ButiQ cu ajutorul Institutului Cultural Roman isi lanseaza colectia de design interior la Stockholm Design Week, in perioada 8 februarie 2016- 11 martie 2016.

Designerii suedezi de la Glimpt Studio (Mattias Rask si Tor Palm) impreuna cu mestesugarii romi din Romania au creat o colectie limitata de produse avand ca baza artistica conceptul de nomadism si schimburile culturale produse de acesta.

Nomadismul a inceput prin a fi o realitate universala, cu functie sociala si culturala. Nomazii au reusit sa schimbe atat granitele geografice cat si mentalul colectiv. Cu toate acestea chemarea nomada a supravietuit in adancurile omului contemporan, s-a adaptat la noul mediu si si-a gasit o noua forma in arta si in design.

Mattias Rask si Tor Palm au reusit sa inteleaga prin proiectul Glimpt Studio aspecte ale nomadismului care marcheaza inca cultura roma. S-au lasat inspirati de orice detaliu al vietii, de produsele mestesugarilor si au creat aceasta expozitie de produse care demonstreaza ca mestesugul poate fi o arta cu valente moderne.

Pe durata expozitiei de la Stockholm  vor avea loc discutii intre cei doi designeri, Mattias Rask si Tor Palm, un reprezentant al organizatiei Mesteshukar ButiQ – Andrei Georgescu si Helena Hertov, curator al muzeului Falkenberg avand ca tema de discutii design-ul social si schimburile de experinta.

Proiectul va fi prezentat intr-un format mai larg, la Design Museum Falkenberg, in cadrul unei expozitii ce va fi inaugurata de Ziua Internationala a Romilor, pe 8 aprilie.

www.glimpt.se; www.mbq.ro; www.rkis.se; www.falkenberg.se/museum