GRADINA

Garden of the Year Award

Situat in Derbyshire, la marginea Parcului National Peak District, se afla superbul domeniu Renishaw Hall&Gardens, castigator al premiului „Garden of the Year Award” in 2015 , acordat de Asociatia Caselor Istorice si sponsorizat de Christie’s. Aflat in al 31-lea an, acest prestigios premiu national a fost creat pentru a recunoaste importanta celor mai spectaculoase gradini ale Angliei cu valente horticole si publice deosebite, fie de sine statatoare, fie ca asociate unei cladiri istorice.

Casa a familiei Sitwell de aproape 400 de ani, Renishaw Hall&Gardens este predominant o fabuloasa gradina in stil italian creata in spatiul rural traditional englezesc. Casa si planul initial al gradinii dateaza din 1620, insa pasiunea si daruirea lui Sir George Sitwell, 4 Bt., precum si admiratia sa pentru gradinile italiene clasice, au modelat peisajul de la Renishaw, creat intre anii 1886-1936.

Pe masura ce vizitatorii intra in gradini, ei se bucura de o succesiune de flori, de la narcise roz si maci albastri in primavara, la crinii Cobra capison in iunie si iulie si, in final, de o colectie impresionanta de hortensii, la sfarsitul verii.

Deasupra florilor de Hydrangea “Annabelle” si ale altor soiuri de Hydrangea paniculata, strajuieste Stejarul Waterloo, care a fost plantat in 1815 pentru a comemora batalia de la Waterloo, de dl. Frank Elliot, un celebru gradinar al vremii. Aceasta zona de gradini gazduieste un templu gotic, construit de Sitwell Sitwell in 1808 ca o sera pentru plante exotice, dar si statuia The Angel of Fame, descoperita in timpul operatiunilor de degajare a gazonului superior al speciei Rhododendron ponticum.

In viziunea lui Sir George, gradina a fost vazuta ca un prim-plan al naturii ce o inconjoara, motivand astfel amplasarea statuilor cu fata spre exterior. La marginea de sud a intinderii de gazon, in centrul gradinii lui Sir George, sunt amplasate doua statui de Caligari, Diana si Neptun. Obeliscurile albastre s-au adaugat la sfatul lui Anthony Noel in 2010 si sunt imbracate cu trandafiri “New Dawn”.

Zona piscinei a fost reproiectata in 2014, adaugandui-se contraforturi din tisa si obeliscuri din otel pentru a da robustete marginilor. Aici, multe noi soiuri hibrid de ceai si trandafiri floribunda, arbusti de patrimoniu si soiuri moderne, intr-o paleta cromatica de alb, roz si rosu, se combina pentru un efect maxim, cu crini si Clematis. In centrul piscinei gasim prima inovatie adusa de Sir Reresby gradinii: o impresionanta fantana.

Cele doua lacuri principale de la Renishaw au fost excavate in 1892, anul nasterii lui Sir Osbert Sitwell. Lacurile domeniului au mai multe functii, dintre care cea principala a fost aceea de a indeplini dorinta lui Sir George de a creea un punct focal pe axa principala a gradinii, dincolo de granitele sale. Asa cum a scris in cartea „On the Making of Gardens”: “Gradina nu trebuie sa fie considerata ca un lucru in sine, ci ca o galerie de peisaje menite sa expuna nuantele pastelate din departare, natura fiind cea care ar trebui dea tonul, iar melodia se va gasi in perspectiva dealurilor albastre sau a lacurilor stralucitoare”.

In 1999, Orangeria din partea de sud a Zidului Bothy, a fost restaurata dintr-o stare de degradare accentuata si a fost aleasa pentru a gazdui o importanta colectie nationala de yucca, detinuta de dl. Trevor Key. Aici sunt cele mai multe specii din genul Yucca, ce provin din vestul Statelor Unite si care prospera intr-o atmosfera fierbinte si arida.
Via, una dintre caracteristicile unice ale domeniului, care si astazi produce vinuri premiate, este celebra pentru recordul detinut, de la momentul plantarii in anul 1972 si peste un deceniu apoi, de a fi via cea mai nordica din lume.

www.hha.org.ukwww.christies.comwww.renishaw-hall.co.uk