GRADINA

Gradinile Boboli, Florenta

Domnia celei mai de seama familii italiene, Familia Medici, a marcat, intre altele, si realizarea, in secolul XVI, a superbelor gradini florentine, unele dintre cele mai maiestuoase si elegante existente la curtile domnesti europene. Ele sunt deschise publicului inca din anul 1776!

Odata cu achizitionarea Palatului Pitti, Eleonora de Medici, cel mai mare dintre copiii Marelui Duce de Toscana Francesco I de Medici, a intrat si in posesia gradinilor amplasate pe terenul denivelat din spatele palatului. Impreuna cu sotul ei, a angajat mai multi arhitecti, sculptori si peisagisi celebri ai vremii, pentru a crea o gradina reprezentativa pentru perioada renascentista: Niccolo Triboli, Giorgio Vasari, Davide Fortini, Bartolomeo Ammannati etc.

De-a lungul mai multor zeci de ani, Boboli au fost extinse, fiind imbogatite cu numeroase statui, fantani, specii de plante, decoratiuni si spatii rezervate admirarii minunatelor privelisti asupra orasului Florenta.

Intrarea din Piazza dei Pitti, situata in partea estica a gradinilor, ofera vizitatorilor ocazia de a face cunostinta rapid cu Fantana lui Bachus, zeul roman al vinului, iar in apropiere se afla doua statui infatisand ostatici daci care vegheaza intrarea in parc.

Unul dintre punctele de atractie din apropierea portii de acces il constituie Grotto Grande, o pestera proiectata de un arhitect faimos la finele secolului al XVI-lea, Bernardo Buontalenti. Aceasta grota spectaculoasa a fost construita cu stalactite din beton calcaros, scoici si reliefuri de teracota, cu apa care curge pe pereti, oferind vivacitate si culoare.

Grota este formata din trei incaperi, in care pot fi admirate opere semnate de Michelangelo, Giambologna si Vicenzo de Rossi. Nu departe de Grotto Grande se afla un pavilion conceput in stil rococo, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Este cunoscut sub numele de Kaffeehaus, aici fiind amenajata o cafenea, preferata, in vizitele lor, de membrii Casei Habsbourg-Lorena. La baza pavilionului se desfasoara o gradina care are in centru o fantana cu o sculptura intruchipand un erou grec calare pe un vultur.

In spatele Palatului Pitti se afla Amfiteatrul, renumit pentru nisele sale care gazduiesc mai multe statui de mare valoare artistica. Ambientul este dominat de Obeliscul egiptean, amplasat in centru, ridicat de faraonul Ramses al II-lea, in Heliopolis. Obeliscul a fost adus mai intai la Roma, apoi Familia Medici a decis ca el sa faca parte din Gradinile Boboli. In vecinatatea Amfiteatrului este organizata o fantana cu statuia lui Neptun, creatie a sculptorului Stoldo Lorenzi.

Fara indoiala, locul cel mai iubit de doamne si domnisoare este Gradina Cavalerilor, un spatiu dedicat trandafirilor, din care nu lipseste insa, evident, o fantana, instalata in centru. Aceasta zona ofera vizitatorilor o superba panorama asupra zonei, iar cladirea din apropiere gazduieste Muzeul Portelanului.

Partea vestica a gradinilor impresioneaza prin aleea centrala, cunoscuta sub numele de Viottolone, alee maginita de chiparosi si statui. Strabatand-o, ajungi la insula Isolotto, pentru a admira o replica a Fantanii Oceanus, opera a lui Giambologna, dar si mai multe sculpturi reprezentand creature mitice.

Pentru mai multe informatii: https://www.uffizi.it/en/boboli-garden

Text: Luminita Diculescu, foto: Shutterstock.