INTERIOARE

Nascuta din colina de marmura

Un loc de vis si, in acelasi timp, un veritabil laborator. Asa poate fi caracterizata locuinta din aceste pagini, amplasata in Italia, intr-un oras care-ti taie respiratia prin frumusetea si istoria veche si bogata: Lucca. Amenajare realizata de arh. Michel Boucquillon si Donia Maaoui.

Aceasta proprietate extraordinara se gaseste in Toscana, pe unul din dealurile din apropiere de Lucca, milenarul oras intemeiat de etrusci. Intre zidurile renascentiste ale fermecatoarei cetati de odinioara au decis sa-si construiasca locuinta – care este, in acelasi timp, si atelier –  doi arhitecti, designeri si artisti cunoscuti, Michel Boucquillon si Donia Maaoui.

Casa este construita pe o proprietate de 10 hectare, cu plantatii de   maslini si paduri, desfasurandu-se pe dealul din sud, la 200 de metri deasupra orasului, dar la numai 10 minute de mers cu masina de centrul acestuia.

Vila si anexa casei sunt veritabile bijuterii de arhitectura contemporana si de tehnologie care par a se cufunda intre dealurile toscane. Proiectul vilei, mobilierul, lampile si toate celelalte elemente au fost concepute pentru a fi in armonie cu zona inconjuratoare. Cele doua cladiri par agatate de un deal de marmura alba, casa profilandu-se ca un dreptunghi simplu si perpendicular pe dealul care o gazduieste.

Arhitectura celor doua unitati este una luminoasa, dinamica si transparenta, fiind gandita in perfect acord cu natura omniprezenta. De remarcat obloanele de fier care furnizeaza umbra vara, in timp ce iarna capteaza lumina.

Interiorul se articuleaza in jurul unei scari cu alura unei rochii de seara spectaculoase. Ca material pentru placarea pardoselilor de la toate cele trei niveluri ale casei s-a folosit marmura alba.

Cele doua pante ale acoperisului vilei (in suprafata de 110 metri patrati) se deschid la 30 de grade, ca aripile unui fluture, sub actiunea a sase pistoane hidraulice. Acest sistem de deschidere transforma casa intr-un unicat mondial! Gratie lui, este permisa ventilatia naturala a casei, creandu-se, in acelasi timp, fabuloasa senzatie ca e posibil sa dormi sub cerul liber ramanand in casa!

Vila a fost inclusa de canalul tv National Geographic in selectul grup al caselor ecologice.

Text: Luminita Diculescu; foto: BOUCQUILLON s.a.s

DESIGN

BOUCQUILLON s.a.s, Via del Campaccio 644, 55100 LUCCA – Pozzuolo  ITALY, tel: +39 0583 540 360, www.michelboucquillon.com, www.doniamaaoui.com