LIFESTYLE TRAVEL

Oahu, Hawaii, loc de intalnire

A treia ca dimensiune din lantul de insule hawaiene, Oahu este insa cea mai vizitata – cu aproximativ 4,5 milioane de oaspeti anual -, precum si cea mai populata – 900 de mii de persoane, aproape trei sferturi din locuitorii intregului stat. Cunoscuta si sub titulatura extrem de potrivita de „Loc de intalnire”, Oahu adaposteste capitala Honolulu, dar si puncte istorice de interes, precum Pearl Harbour si Palatul Jolani, vechea resedinta a regilor hawaieni. Posesoare a unora dintre cele mai frumoase plaje ale lumii, nu este de mirare ca Oahu este o destinatie predilecta pentru industria cinematografica, aici filmandu-se renumitul serial Lost. Iubitorii sporturilor extreme nu au nici ei de ce sa se planga, malul nordic fiind ales in fiecare iarna de surferii profesionisti pentru valurile sale monstruoase, unele dintre cele mai mari din Pacific.

Foto: www.shutterstock.com

Golful Hanauma

In trecut zona recreationala pentru fetele regale hawaiene, golful era folosit de Regele Kamehameha si regina Kaʻahumanu pentru a primi oaspeti si a organiza evenimente. Din cauza absentei apei potabile, zona nu a fost multa vreme locuita, iar, dupa bombardarea Pearl Harbour-ului, a fost ingradita cu sarma ghimpata. In 1967, Golful Hanauma a fost declarat Zona Marina Protejata. Incepand cu anii 1980, vizitatorii au inceput sa il aleaga ca destinatie turistica, numarul lor depasind in unele zile 10.000 de persoane. Format intr-un crater vulcanic, Golful Hanauma a fost votat in 2016 drept Cea mai frumoasa plaja din Statele Unite.

Centrul cultural polinezian

Locul perfect in care poti experimenta cultura polineziana, Centrul gazduia initial, in anii 1940 si 1950, petreceri traditionale numite luau si hukilau (adunari festive pe plaja in cadrul carora se interpretau cantece si dansuri hawaiene), menite a strange bani pentru reconstructia unei biserici. Pe masura ce evenimentele au devenit populare, in anii 1960 Centrul s-a transformat intr-un parc tematica muzeu de istorie permanent. Printre activitatile de aici se numara vizitarea a sase sate autentice polineziene, unde vizitatorii pot lua contact cu localnicii si diferitele culturi ale Pacificului, prin intermediul muzicii, dansurilor si mestesugurilor traditionale, dar si un spectacol de seara in cadrul caruia se produc circa 100 de interpreti.

Valea Waimea

Nu doar un parc natural, Valea Waimea a fost, de asemenea, timp de 700 de ani, un loc sfant, capitala religioasa si istorica a fostilor monarhi hawaieni. Pana in anii 1880, aici locuiau descendentii inaltilor preoti si era cunoscuta sub titulatura de „Valea preotilor”. Astazi, Valea Waimea este gradina botanica, sanctuar al faunei, sit arheologic si centru de divertisment. Cararea cu privelisti spectaculoase care strabate valea duce la cascada Waimea, unde turistii sunt incurajati sa se racoreasca cu o baie. Gradina botanica adaposteste flora si specii pe cale de disparitie din intreaga lume. De interes este zona dedicata Insulelor Ogasawara, inscrise in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Plajele hawaiene

Cu o multitudine de plaje, care mai de care mai spectaculoase, fiecare cu propriile caracteristici, Oahu este destinatia perfecta pentru iubitorii soarelui. Turistii pot alege intre plaja Lanikai, una dintre cele mai pitoresti si renumite din Hawaii, plaja Kailua, numita in 1998 Cea mai frumoasa plaja americana de dr. Stephen Leatherman, Waimanalo, una dintre cele mai lungi plaje de pe insula, Waikiki, care se afla la doar o aruncatura de bat de alte atractii precum Gradina zoologica Honolulu si Acvariul Waikiki, sau plaja Sunset. Aici, pe parcursul lunilor de vara, apele oceanului sunt calme. In timpul iernii, insa, valurile imense o transforma in destinatia preferata a surferilor profesionsti.