DESIGN INSPIRATIE

Boho design in culori vibrante si asocieri frapante

Una din cele mai hot tendinte in designul interior, reperata atat pe podiumurile de moda, la targurile de mobilier sau pe Pinterest, este inspirata de aerul boem, nonconformist si liber al anilor ’70.

Termenul „boho” deriva din englezescul “bohemian” si se refera la transpunerea in decorarea interioarelor a acelui tip de atitudine proprie artistilor nonconformisti, intr-un stil aparent dezorganizat, liber de constrangeri si fara reguli cromatice sau stilistice. Crearea unui interior boho chic este un proces de durata, asemeni conturarii unei colectii si mixeaza elemente etno, moderne, antichitati, obiecte de arta si obiecte traditionale, insa toate pline de culoare si personalitate. Stilul boem este varianta optima de a-ti exprima alter egoul tau hippy!

Culori vibrante si asocieri frapante, plante, un adevarat festin vizual va sta la dispozitie in acest tip de amenajare. Totul este permis, orice combinate este acceptata atata timp cat va reprezinta. Piese folk, gypsy, etnice, artizanale, vintage sau de epoca toate se combina cu piese de mobilier sau accesorii noi, contemporane, luate direct din ultimele colectii ale marilor branduri de mobilier. Stilul boho-chic se infiltreaza, se innoieste continuu si devine una dintre cele mai populare tendinte ale ultimilor ani oferind firilor nonconformiste o atmosfera relaxanta, plina de caldura, ce va va teleporta intr-o lume lipsita de inhibitii.

Destul de versatil pentru a satisface o gama larga de gusturi in materie de decor interior, acest tip de amenajare are capacitatea de a aduce o dimensiune urban-eclectica, cu personalitate, creand un spatiu ce se apropie de arta.

Umplerea spatiilor interioare cu mobilier vechi, din lemn patinat sau pictat, mici piese din fier forjat sunt o strategie comuna, insa modul in care acestea sunt mixate este esential. Pentru zona de zi, puteti folosi scaune, mese, balansoare, banci, traverse si alte piese mostenite sau gasite in magazinele de antichitati, insa trebuie pastrat un interior luminos, o atmosfera senina, fermecatoare si relaxanta. Pentru a evita un aspect haotic, incercati sa delimitati zonele cu ajutorul unor paravane, drapaje sau chiar cu ajutorul corpurilor de iluminat. Un candelabru din cristal in linii baroce sau felinare marocane s-ar putea constitui ca element central intr-o astfel de camera, dand o nota de mister.

Pernele sunt un „ must have”! Avriante de perne de toate dimensiunile, finisate cu tesaturi confortabile, cu imprimeuri florale, tribale, dungi sau carouri, covoarele traditionale din lana, asezate aparent „la intamplare”, ajuta la conturarea unei atmosfere relaxate.

Vechiturile tocmai descoperite in targurile de antichitati si mici piese de mobilier cu influente marocane sau indiene sunt adevarate comori fara de care o amenajare in stil boho chic nu poate fi obtinuta. Motivele florale si cele geometrice merg perfect si ajuta la crearea unei atmosfere boeme, specifice acestui stil.  Detaliile diferitelor piese de mobilier si colorile textilorlor se combina perfect si mizeaza pe efectul surpriza rezultat din asocierea neasteptata a unor materiale si elemente diferite.

Pentru obtinerea unui decor scenografic, optati pentru unul sau mai multi pereti lasati nefinisati prin indepartarea tencuielii, creand astfel o zona spectaculoasa cu aspect nefinisat, ce confera camerei un iz “antique”. Astfel, peretii vor capata o mare valoare estetica, adevarate opere de arta, ce pot parea niste panze imense pe care obiectele de decor vor fi puse in evidenta mult mai bine. La polul opus, peretii varuiti in alb vor fi suprtul perfect pentru expunerea tablourilor sau chiar a unui covor.

Pentru a intregi tabloul acestui decor, acolo unde intalnim si alte elemente arhitecturale ce pot fi recuperate (de exemplu grinzi, nise etc), acestea trebuie reconditionate si puse in valoare.

Decorul spatiului va fi dictat de interpretari subiective, acest stil fiind prin excelenta, unul nonconformist, creativitatea nefiind ingradita in vreun fel, iar rezultatul final va fi cu adevarat unul de exceptie.